Verbeterde diagnose en behandeling van herpespatiënten door nieuwe krachtigere moleculaire tests

Array

BD Diagnostics’ eerste, volledig geautomatiseerde moleculaire testen voor HSV-1 en HSV-2 is CE gemarkeerd
Clinici beschikken voortaan over een nieuw hulpmiddel bij het stellen van een diagnose en het behandelen van patienten besmet met het Herpes simplex-virus (HSV) – één van de meest gangbare seksueel overdraagbare aandoeningen ter wereld.

BD Diagnostics, een onderdeel van BD (Becton, Dickinson and Company), mag een CE-markering aanbrengen op haar eerste, volledig geautomatiseerde moleculaire tests voor het opsporen en onderscheiden van de HSV-types 1 en 2 in externe anogenitale monsters die zijn afgenomen door clinici.

“Het genitale herpes simplex-virus (HSV) is de vaakst voorkomende oorzaak van genitale wratten in het Verenigd Koninkrijk, waar ze op de vierde plaats staan in de lijst van de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen,” vertelt Dr Raj Patel FRCP, GUM-adviseur/HIV-arts, hoofddocent Universiteit van Southampton, VK. “Moleculaire tests bieden ons snellere en nauwkeurigere resultaten waardoor we beter infecties kunnen vaststelleneen snellere behandeling, waarneming en advies kunnen bieden.”

De BD ProbeTecâ„¢ HSV-1 en HSV-2 Qx Amplified DNA analyses worden uitgevoerd op het BD Viperâ„¢-systeem met XTRâ„¢-technologie, en past de SDA-technologie (Strand Displacement Amplification) toe om HSV-1- en HSV-2-DNA op kwalitatieve wijze op te sporen en te onderscheiden in externe anogenitale laesiemonsters voor de diagnosticering van herpesinfecties.

“Onze nieuwe HSV-tests maken deel uit van een groeiend portfolio van moleculaire diagnostische middelen die zijn ontworpen om clinici de materialen te bieden die ze nodig hebben voor een betere patientenzorg. Daarnaast bieden ze oplossingen die de efficientie van laboratoria vergroten en het reactievermogen maximaliseren,” zegt Dr Hilja Ibert, Vice-President en General Manager, Europa, Diagnostic Systems, BD Diagnostics. “Dit is een waardevol hulpmiddel in een tijd waarin van laboratoria voortdurend wordt vereist dat ze meer leveren voor minder geld.”

Gegevens tonen aan dat laboratoria die al bestaande kweekmethoden gebruiken om een diagnose van HSV te stellen, vaak beduidend meer vals negatieve uitslagenrapporteren, waarbij tot 25 procent van de werkelijk positieve gevallen worden gemist. Daarnaast maken heel wat clinici en laboratoria geen onderscheid tussen HSV-1 en HSV-2.

De nieuwe BD ProbeTec HSV-1- en HSV-2 Q-x analyses bieden een aanzienlijk sneller resultaat in vergelijking met de kweekmethoden die vaak 2 tot 10 dagen in beslag nemen voor de resultaten. Met de nieuwe geautomatiseerde HSV-analyses van BD kunnen laboratoria in ongeveer 2,5 uur 96 uitslagen meten. Daarnaast kan men met het BD Viper-systeem met XTR-technologie in één geautomatiseerde cyclus, naast de HSV-1- en HSV-2-tests, ook tests uitvoeren voor chlamydia en gonococcen.

Voor meer informatie over het BD Viper-systeem met XTR-technologie en de uitgebreide DNA-analyses BD ProbeTec Qx kunt u een bezoek brengen aan: http://www.bd.com/ds/productCenter/MD-Viper.asp.

Recente artikelen