Zorg voor patiënten met chronisch onbegrepen lichamelijke klachten kan veel beter

Array

Patienten met chronisch onbegrepen lichamelijke klachten zijn vaak niet tevreden over de zorg van hun huisarts. Tim olde Hartman, zelf huisarts, onderzocht waarom deze mensen niet tevreden zijn en – vooral – hoe die ontevredenheid weggenomen kan worden.
Hij deed een aantal belangrijke bevindingen: huisartsen laten patienten wel uitgebreid hun verhaal vertellen, maar vragen niet goed door. Ook vraagt de arts niet naar hun ideeen en verwachtingen. Patienten willen hier juist graag over praten. Verder willen patienten graag duidelijk uitleg over hun klachten, stelt olde Hartman. Maar huisartsen vinden het uitleggen van onbegrepen lichamelijke klachten juist erg moeilijk; ze hebben daar geen handvatten voor. Verder hechten patienten veel waarde aan een goede relatie met hun huisarts. Zij willen graag dat ze serieus genomen worden en dat er tijd voor ze is. Dat is ook de wens van de huisartsen, maar zij geven aan dat juist bij deze patienten moeilijk te vinden.
Hoe is dit op te lossen? Huisartsen moeten gerichter communiceren en een duidelijke en positieve uitleg van de klachten geven. Het opbouwen van een vertrouwensband met deze patienten wordt daardoor bijna automatisch gemakkelijker, concludeert Tim olde Hartman.

Biografie
Tim Christian olde Harman (Almelo, 1977) studeerde geneeskunde aan Erasmus Universiteit Rotterdam. In de jaren daarna bekwaamde hij zich tot huisarts. In 2002 startte hij zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit. Hij werkt als huisarts in Oosterhout (gemeente Nijmegen) en doet postdoctoraal onderzoek aan het Radboud University Nijmegen Medical Centre.

Datum: donderdag 13 oktober 2011
Tijd: 13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. T.C. Hartman
Promotors: prof. dr. C. van Weel
Copromotors: dr. P.L.B.J. Lucassen, dr. H.C.A.M. van Rijswijk
Titel promotie: Persistent medically unexplained symptoms in primary care. The patient, the doctor and the consultation

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen