Piraten Maartenskliniek naar tien nieuwe revalidatiecentra

Array

Veel kinderen met een aangeboren hersenbeschadiging gebruiken hun linker- of rechterarm en -hand minder vaak en minder goed. Om deze kinderen op een speelse manier te stimuleren die arm te gebruiken, heeft de Sint Maartenskliniek de Piratengroep. Deze wetenschappelijk bewezen behandeling wordt nu tot 2013 ingevoerd in tien kinderrevalidatiecentra verspreid over Nederland.
Het Piratengroepprogramma duurt acht weken. Tijdens het programma komen kinderen in de leeftijd van tweeenhalf tot acht jaar drie middagen per week naar het revalidatiecentrum. Daar spelen ze dat ze piraat zijn en gewond zijn geraakt aan hun ‘goede’ arm. Deze arm moet daarom in een mitella. Door spel en oefeningen leren ze spelenderwijs hun aangedane arm beter te gebruiken. Ook thuis oefenen de kinderen met hun aangedane arm in de mitella.

In 2010 promoveerde Pauline Aarts, ergotherapeute, onderzoeker en hoofd van de afdeling peuterrevalidatie van de Maartenskliniek, op onderzoek naar de effectiviteit van de Piratengroep. Omdat de effectiviteit van de behandeling wetenschappelijk was bewezen, sprong het licht op groen voor verdere uitbreiding naar andere revalidatiecentra. Na het succes in de Maartenskliniek Nijmegen rolt Aarts nu, met financiering van de branchevereniging Revalidatie Nederland, de Piratengroep verder uit. In tien kinderrevalidatiecentra in Nederland wordt in de komende twee jaar het behandelprogramma geïntroduceerd. De behandelteams gaan in hun eigen revalidatiecentrum volgens de vastgestelde kwaliteitscriteria van de Maartenskliniek werken. Inmiddels hebben de eerste drie centra met interesse zich gemeld. In 2012 start de Maartenskliniek met het opleiden van deze teams.

Bron: SMK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen