Amsterdam Marathon 2011: Rennen voor de strijd tegen hersenstamtumoren

Array

VU medisch centrum

Onder een strakblauwe lucht vertrokken bijna vijfhonderd hardlopers van het Olympisch Stadion om deel te nemen aan Run4Semmy 2011. Deze acht kilometer loop is onderdeel van de Amsterdam Marathon, die op 16 oktober werd gelopen. Doel was om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor onderzoek naar hersenstamtumoren bij kinderen.

Amsterdam Marathon fotografie: Jean Pierre Jans Voor de start kwamen de lopers bij elkaar in de foyer van VUmc. Ambassadrice Wendy van Dijk en hoofd kinderoncologie Gert-Jan Kaspers, die beiden wegens werkzaamheden verstek moesten laten gaan, moedigden de deelnemers aan met een videotoespraak. Bestuursleden van de Stichting Semmy deelden lichtblauwe shirts uit waarmee de lopers herkenbaar waren in het veld van in totaal 35.000 lopers.

Indrukwekkend
Alle deelnemers aan Run4Semmy hebben direct of indirect te maken met een kind met een hersenstamtumor. Dat zorgde voor een speciale sfeer in de foyer, zeker toen de namen van de kinderen werden voorgelezen die het afgelopen jaar zijn overleden aan deze agressieve vorm van kanker. Er werd een minuut stilte gehouden voor de vaak jonge slachtoffertjes. De Stichting Semmy is opgericht door de ouders van een zoontje dat in 2007 op vijfjarige leeftijd overleed aan een hersenstamtumor oftewel DIPG/ponsglioom. Dit is een zeer zeldzame tumorsoort, die gemiddeld slechts 18 kinderen per jaar treft. Daardoor werd er tot voor kort nauwelijks onderzoek naar deze ziekte verricht. Wel is bekend dat een hersenstamtumor niet operabel is, weinig gevoelig voor de bekende chemotherapieen en dat bestraling slechts tijdelijk verlichting brengt. Begin 2008 is dankzij de Stichting een vierjarig onderzoeksproject in VUmc van start gegaan met als toepasselijke naam VONK-SEMMY. Resultaten van dit onderzoek zijn ook toepasbaar voor kinderen met andere gliomen in de hersenen.

Leidende rol
Wat de Run4Semmy dit jaar heeft opgeleverd is op dit moment nog onduidelijk. In 2010 bracht het evenement ruim 73.000 euro op. Dat geld wordt ondermeer gebruikt voor een onderzoek naar een behandeling met tumorspecifieke medicijnen gecombineerd met radiotherapie dat dit voorjaar van start ging. Ook sponsorde de Stichting een Europese workshop van 22 kinderneuro-oncologen. Tijdens die bijeenkomst is afgesproken dat VUmc in Europa de leidende rol heeft in het onderzoek naar hersenstamtumoren bij kinderen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen