Kliniek in Sri Lanka krijgt extra vestiging

Array

Co-assistent Iris Westra deed in juni van dit jaar vrijwilligerswerk bij de Rainbow Clinic aan de zuidkust van Sri Lanka. Deze kliniek kwam mede tot stand door de steun van VUmc-medewerkers na de tsunami in 2004. Een succesvol project dat een vervolg krijgt in het noorden van het land.

Na de tsunami in Azie op 26 december 2004 doneerde een flink aantal VUmc-medewerkers maandelijks een deel van hun salaris om de gezondheidszorg in het getroffen gebied weer op te kunnen bouwen. Met het geld is in Sri Lanka, in de plaats Seenigama, de Rainbow Clinic opgericht. Een kliniek voor volwassenen en kinderen waar voornamelijk primaire zorg wordt verleend.

Eerste hulp
Afgelopen juni maakte coassistent Iris Westra een rondreis door Sri Lanka. Zij sloot haar vakantie af met een bezoek aan de Rainbow Clinic waar zij twee weken vrijwilligerswerk deed. “Het bijzondere is, dat het niet alleen een plek is waar medische zorg wordt verleend, maar er worden bijvoorbeeld ook computer- en taallessen gegeven.” Hoewel Westra maar een korte tijd in Seenigama was, heeft zij toch een aantal dingen voor elkaar weten te krijgen. “Samen met een arts heb ik een cursus eerste hulp opgezet. Ook heb ik voorstellen gedaan om bepaalde processen in de kliniek te kunnen verbeteren. Een daarvan was het plaatsen van een wasbak in het laboratorium van de zwangerschapskliniek.”

Vervolg
Uit ruim veertig omliggende dorpen komen mensen voor de medische zorg en andere voorzieningen naar de Rainbow Clinic in Seenigama. “Dagelijks worden ongeveer dertig mensen behandeld. Door het grote succes is nu het idee om in het noorden van Sri Lanka eenzelfde kliniek op te zetten.”
Samen met de initiatiefnemer van de VUmc-actie, internist Prabath Nanayakkara, is Westra bezig met dit vervolg. “Het zou geweldig zijn als VUmc ook aan deze nieuwe kliniek kan bijdragen. Eén van onze ideeen is om boeddhist Kushil Gunasekera uit te nodigen om in VUmc een lezing te komen geven. Hij is de oprichter van de Foundation of Goodness, de stichting waar de Rainbow Clinic een onderdeel van is. Een heel inspirerende man.”
Ook sluit Westra niet uit dat zij nog een keer een bezoek brengt aan Seenigama. “De drive van de mensen daar om met eenvoudige middelen zoveel mogelijk te bereiken werkt aanstekelijk. Ik zou daar graag nog een keer direct aan willen bijdragen.”

bron: VU Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen