Belasting transacties inzetten voor zorg wereldwijd

Array

Miljoenen levens kunnen gered worden via de invoering van een Financiele Transactie Belasting (FTB), een belasting op transacties van banken onderling. De maatregel is een voorstel van Frankrijk en Duitsland. Het wordt komende zondag in de Europese Raad besproken en volgende maand op de G20 topconferentie. Een percentage van de opbrengst van de belasting zou besteed moeten worden aan gezondheidszorg wereldwijd, stelt Artsen zonder Grenzen.

55 miljard
De opbrengst van de FTB zou naar schatting 55 miljard euro per jaar bedragen. Een gedeelte van dat bedrag zou al een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van een aantal wereldwijde medische crises.

Geen excuus
`Nu regeringen de budgetten voor ontwikkelingshulp terugschroeven, is er geen excuus meer om niet een deel van de opbrengst van de FTB in te zetten voor medische noden in ontwikkelingslanden’, zegt Sharonann Lynch van de medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen. `De FTB zou ons de betrouwbare en duurzame financiering geven die we nu meer dan ooit nodig hebben.’

Bedragen
Het idee een FTB in te voeren krijgt meer voet aan de grond op hetzelfde moment dat de fondsen voor gezondheidszorg wereldwijd aan het krimpen zijn. De bedragen beschikbaar voor hiv/aids bijvoorbeeld dalen sinds 2009. Het Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria (Wereldfonds voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria) moest dit jaar de bijdragen opschorten door een ernstig gebrek aan geld.

Bedragen
Opbrengsten uit een FTB zouden de kloof tussen wat nodig is en wat in de praktijk beschikbaar is, kunnen overbruggen. Dat zou landen kunnen helpen meer patienten met tuberculose te diagnosticeren, betere protocollen voor malaria toe te passen of meer patienten met aidsremmers te behandelen. Dit zou vooral op hiv een dramatische impact kunnen hebben, nu uit onderzoek blijkt dat behandelen van hiv/aids-patienten ook een effect heeft op het aantal nieuwe infecties. Een aantal regeringen heeft toegezegd het aantal mensen onder behandeling in de komende vijf jaar zullen verdubbelen. Meer fondsen zullen nodig zijn als ze niet in staat blijken te zijn die toezeggingen waar te maken. `Het is tijd om te investeren in echte levens en echte vooruitzichten’, zegt Lynch.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen