Ranj Serious Games presenteert aanvullende schrijftraining voor de basisschool

Array

Juf-in-a-Box: Gamend schrijven oefenen
RANJ Serious Games, een game ontwikkelaar van ondermeer educatieve spellen, presenteert Juf-in-a-box. Deze “health game” biedt  een antwoord op de schrijfproblematiek binnen het basisonderwijs: Eén op de vier leerlingen in het basisonderwijs heeft moeite met schrijven.

Juf-in-a-Box is op initiatief van TNO ontwikkeld in samenwerking met  experts op het gebied van kinderfysiotherapie van o.a. Avans Hogeschool.

Het spel voor kinderen vanaf vier jaar is voor het eerst te zien op 24 oktober a.s. tijdens Games for Health,  een internationale conferentie rond serious games in de gezondheidssector. Daar is ook de primeur van de aan het spel ontleende ‘Feel Good App’.

           

Juf-in-a-Box benadert schrijfles op een speelse en leerzame manier. Kinderen spelen de game met een digitale pen op een plat scherm dat is ingebouwd in een klassiek schooltafeltje. Het spel verenigt de uitdaging, de feedback en het plezier van computergames met een wetenschappelijk verantwoorde leermethode.

 

Probleem van formaat

Een op de vier leerlingen in het basisonderwijs heeft moeite met schrijven. Ondanks het toenemende belang van de computer is dit een probleem van formaat. Goed met de hand leren schrijven beïnvloedt namelijk ook de taalontwikkeling, het tekstbegrip en de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Volgens Michael Bas, CEO van Ranj, kan Juf-in-a-Box een uitkomst bieden: “Uit onderzoek blijkt dat met name de tijd die wordt besteed aan het schrijven van belang is voor een goede motorische inprenting… Time on Task. Op basisscholen is die tijd  beperkt. Methoden zijn vaak meer dan tien jaar oud en leerkrachten hebben het druk. Veel kinderen vinden het doen van schrijfoefeningen ook maar saai. Er zijn wel spannender dingen te bedenken dan eindeloos lang dezelfde bewegingen oefenen. In Juf-in-a-Box oefenen ze heel speels individueel wat extra, in eigen tempo. De docent kan in het spel inloggen en van iedere leerling de vorderingen volgen en de leerling specifieke extra oefeningen voorschotelen.”

 

Feel Good App

Het spel is ook geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen. De speler komt in een dierentuin terecht, waar een bonte verzameling aan fantasiewezens woont. Hij moet zorgen dat de dierentuin er netjes uit ziet. Het spel is opgebouwd rond grappige en bizarre wezens die zijn samengesteld uit herkenbare dieren die de speler moet aanvullen. Het kind gaat spontaner schrijven en hoeft dus niet steeds na te denken over de bewegingssturing. Het leert dus impliciet.

Een elfje neemt het kind bij de hand en helpt het. Het moedigt het kind aan om zichzelf te verbeteren door nieuwe oefeningen te introduceren zodra de speler daar aan toe is. Dit elfje speelt de hoofdrol in de gratis te downloaden Ranj Feel Good App, een tool waar ook volwassenen zich onmiddelijk beter door blijken te voelen.

 

Neuromotor Task Training (NTT)

 

Ad van Tuijl, docent aan Avans Hogeschool en expert op het gebied van schrijfmotoriek, was betrokken bij de ontwikkeling van Juf-in-a-Box. “Lichtere stoornissen op het gebied van coördinatie vormen de basis voor een kwart van de verwijzingen voor kinderfysiotherapie. Problemen met leren schrijven komen heel veel voor en daar speelt Juf-in-a-Box goed op in.”

Alle oefeningen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van kinderfysiotherapie. Van Tuijl licht toe: “We hebben Neuromotor Task Training (NTT) gehanteerd. NTT richt de aandacht op schrijftaken die de kinderen nodig hebben en kijkt binnen de schrijftaken naar de onderdelen die het kind nog niet beheerst. NTT ontleedt de vaardigheid in veel tussenstapjes en overweegt of het zin heeft om die aspecten als deel van het geheel te oefenen. Er is bovendien veel aandacht voor de transferbaarheid van oefeningen: de vertaling naar gebruik in het dagelijks leven. Juf-in-a-Box is hierdoor ook relevant voor kinderen die extra moeite hebben met schrijven door bijvoorbeeld DCD (developmental coordination disorder). NTT is gebaseerd op de kennis die de laatste jaren is verworven over de ontwikkeling van het zenuwstelsel van jonge kinderen, de manier waarop kinderen hun motoriek oefenen en het effect van de wijze van instructie.”

 

 

Ranj Serious Games

Ranj Serious Games is een wereldwijde specialist in de ontwikkeling van serious games. Ranj creeerde inmiddels meer dan 400 serious games. Ranj stelt zich ten doel de meest effectieve, efficiente en leuke leerbelevingen te ontwerpen en concentreert zich daarbij op de business training sector, de educatieve sector, de gezondheidszorg en de marketingcommunicatiesector. Veel van de spellen hebben internationale prijzen gewonnen, zoals de Japan Prize en verscheidene European Innovative Game Awards. Ranj ontwikkelt managementgames, leiderschapsgames, recruitment games, educatieve games, health games, marketinggames en advergames.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen