Diabeter nu Europees Center of Reference

Array
Dit is een origineel bericht van Stichting Diabeter
Het nationale diabetescentrum Diabeter, is door de Europese organisatie SWEET uitgeroepen tot Europees Center of Reference voor diabeteszorg aan kinderen en jongeren. Diabeter is een van de eerste centra in Europa en de enige in Nederland met dit predicaat. Een center of reference levert top-diabeteszorg, werkt als voorbeeld-kliniek van diabeteszorg en is nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen en internationaal onderzoek om zo de diabeteszorg in binnen- en buitenland verder te verbeteren.
Aan de hand van strenge criteria, waaronder aantonen dat daadwerkelijk aan zorgverandering en -verbetering wordt gewerkt, het verrichten van onderzoek en het invoeren van technologische vernieuwingen werd na een visitatie Diabeter gecertificeerd als ‘Center of Reference’.

Diabeter is het nationale centrum voor de behandeling van Diabetes bij kinderen en jong volwassenen. Diabeter behandeld momenteel ruim 1200 patienten uit het hele land. Door concentratie van zorg is Diabeter een van de grootste centra op dit gebied in Europa en is het betrokken bij internationaal onderzoek over behandeling en genezing van type 1 diabetes. Diabeter adviseert ook bij de behandelingen in ziekenhuizen zoals het Erasmus MC en het Maxima Medisch centrum.

Met de nieuwste technologieen en door intensief en proactief contact (gemiddeld 4 consulten per jaar en per patient per jaar ook nog 30 contacten per telefoon en nieuwe media), maar ook met aandacht voor de kwaliteit van leven zijn acute en chronische complicaties (preventie vroege detectie en tijdige behandeling) te voorkomen. Patienten (en ouders) kunnen 24 uur per dag rechtstreeks de specialist-diabetoloog, raadplegen. Diabeter ziet patienten met diabetes uit het hele land en met name in de leeftijdsgroep 0-25 jaar.

SWEET is een Europees project dat de korte- en lange termijn uitkomsten voor kinderen en jongeren met diabetes moet verbeteren door betere secundaire preventie, diagnose en regeling van hun diabetes. Een onderdeel daarbij is het creeren van zgn. centres of reference (CORs) door heel Europa. Dit 3 jarige project is gebaseerd op onderdelen van het EU- Public Health Programme.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen