Lancering digitale community site Kunst & Dementie

Array
Dit is een origineel bericht van EPP Public Relations
Stichting Kunst en Dementie, Vilans en Vitalis WoonZorg Groep willen komend voorjaar een digitale community over kunst en dementie lanceren op de website van Vilans. Deze drie partijen zullen daarbij hun handen ineen gaan slaan en samenwerking zoeken met anderen. Bij een digitale community site moet je denken aan een kennisnet waar organisaties, professionals en kunstenaars elkaar vinden, inspireren en gezamenlijk optrekken en leerplaatsen creeren rondom thema’s die te maken hebben met kunst en dementie. Voorzitter stichting Kunst & Dementie Maarten Dekker: “ik ben blij dat na vijf jaar hard werken dit tot stand kan worden gebracht en dat we op de goede weg zijn”.Wetenschappelijk onderzoek: Kunst als alternatief voor taal
Wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit in Maastricht Annette Hendrikx rond in het najaar 2012 haar jaar veldwerk af over de relatie tussen taal en dementie. Wat gebeurt er als een dementerende taal en regie inlevert, kan dan een artistieke benaderingswijze helpen om de persoonlijkheid weer te laten zien? Haar conclusie is: Kunst Werkt! Het opent deuren bij beginnende en vergevorderde dementie bij ouderen en heeft een positieve invloed op het welbevinden. Hiervoor zijn geen vaste protocollen. Kunst mag mislukken en geeft vrijheid om te experimenten. Dit levert weer meer leermomenten op. Ze wil met de resultaten uit haar onderzoek een fundament leggen om mensen met dementie een onderdeel te laten zijn van de maatschappij. Vanuit deze filosofische benadering doet ze haar onderzoek. Daar kom ik mijn bed voor uit, Kunst Werkt
Op de werkconferentie Kunst & Dementie afgelopen maandag 24 oktober in het Parktheater in Eindhoven toonden verschillende organisaties hun innovatieve projecten, waaronder Vitalis Peppelrode. Coördinatoren kunst en cultuur Ivo van Megen en Maaike Mul zijn niet alleen binnen Vitalis WoonZorg Groep de kartrekkers, maar ook als koplopers in het land te zien. Zij organiseren al tien jaar lang kunstprojecten en oogsten landelijke bekendheid.Uitgangspunt is telkens een kunstzinnig plan en het proces, dit wordt afgesloten met een toonmoment: een expositie of een uitvoering.

Ze werken met professionele kunstenaars waarbij zij de kaders aangeven en er niet vanuit de beperkingen gekeken wordt maar juist naar de mogelijkheden van de bewoners. Het is belangrijk dat mensen met het ziektebeeld dementie worden uitgedaagd, beseffen dat er nieuwe mogelijkheden zijn. Maaike en Ivo: “Spreek de kracht aan van deze mensen, ze hebben ons iets te bieden en met hun levenservaring veel te vertellen. Als mensen worden aangesproken op hun waarde, dat ze er toe doen, en ergens naar uit kunnen zien, wordt hun leven zinvoller met alle positieve effecten als gevolg”. Voorbeelden van kunstprojecten zijn terug te vinden in de brochure: ‘daar kom ik mijn bed voor uit’.
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen