RVZ wil ander zorglandschap

Array

Opschaling van de eerstelijn en versterking van de zorgnetwerken. Dat is het advies van de Raad voor de Volksgezondheid voor de herinrichting van het Nederlandse zorglandschap. In Medisch-specialistische zorg in 20/20 adviseert RVZ 24/7 gezondheidscentra in de buurt met coördinatie van de keten van verpleging en verzorging. In deze centra zijn poliklinische voorzieningen geïntegreerd. V&VN ziet in dit nieuwe zorglandschap een expliciete plaats voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten om de zorg effectief en doelmatig inrichten.

Marian Kaljouw, voorzitter V&VN: “Wij zien veel mogelijkheden voor innovaties in de eerstelijnszorg om zorg buiten de ziekenhuismuren op te vangen. Dit kan in bijvoorbeeld zelfstandige behandelcentra zoals een ‘Nurse-runclinic’, zoals ook al genoemd in het RVZ-advies `Zorg voor je gezondheid’ (van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag).”

Samenwerken
De RVZ benadrukt in haar advies het belang van zorgnetwerken, waarin verschillende professionals samenwerken en integrale zorg bieden. Marian Kaljouw: “De concentratie van specialistische zorg in academische centra en topklinische centra kan alleen vorm krijgen als de overige zorgvormen op elkaar zijn afgestemd en optimaal zijn ingericht. Daarvoor moeten de belemmeringen in regelgeving en financieringsstromen voor de samenwerkende verpleegkundigen in de eerstelijn opgelost worden V&VN geeft in haar visie op de eerstelijn duidelijk aanbevelingen voor een goede bereikbare, toegankelijke eerstelijnszorg.

Keuzes maken
Volgens de RVZ moet de medisch-specialistische zorg zal in 2020 wezenlijk anders georganiseerd zijn, wil deze zorg de veranderende zorgvraag kunnen beantwoorden. Het ordeningsprincipe moet zijn: zorg dichtbij als het kan en ver weg als het moet. De zorg moet zich organiseren in netwerken van kennis en kunde, die een regionale orientatie hebben. In het advies geeft de RVZ ook aan dat ziekenhuizen keuzes moeten maken in hun zorgaanbod: doen waarin ze goed zijn, overlaten aan anderen waarin ze minder goed zijn. Zorgverzekeraars hebben hierbij ook een rol. Met name chronische zorg kan, veel vaker dan nu het geval is, geleverd worden in de eersteliin of de 1½ e lijn, door goed opgeleide en vakbekwame professionals.

bron: Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen