Geretourneerde medicijnen hergebruiken

Array

Het Beste Zorgidee van 2011: Zorgverzekeraar ONVZ maakt prijswinnaar bekend
Anja Vissers uit Castenray is de winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ van 2011 met haar ingezonden idee: ‘bij de apotheek geretourneerde medicijnen hergebruiken door middel van vacuüm sealen’. Zij ontving vandaag de prijs van €10.000,-.

Anja Vissers wil met haar idee de kosten in de zorg drastisch terugdringen. Anja Vissers: ‘Het idee is om voordat medicatie de apotheek uit gaat, de medicatie per doosje vacuüm te sealen. Als de medicatie retour komt bij de apotheek ter vernietiging kan deze worden teruggenomen, gecrediteerd en hergebruikt voor derden. Er zijn kleine meetapparaatjes beschikbaar die de bewaarcondities zoals temperatuur kunnen bijhouden. Zo kun je zien of de patient ook adequaat de aanbevolen bewaarcondities heeft gevolgd.’ Anja kwam op het idee doordat ze dagelijks in haar functie als apothekersassistente te maken krijgt met het weggooien van medicijnen. Dit idee zou aanzienlijk kostenbesparend werken volgens haar.

Juryoordeel
De jury liet zich in haar keuze voor de winnaar adviseren door meer dan 1800 stemmen van bezoekers op de website www.hetbestezorgidee.nl. Volgens de jury is het idee goed uitvoerbaar en sluit het tevens goed aan bij de bezuinigingsplannen voor de zorg. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur bij ONVZ Zorgverzekeraar en tevens juryvoorzitter: “In een tijd waarin bezuinigingen in de gezondheidszorg centraal staan, zet dit idee de schijnwerpers op een enorme kostenverspilling bij het gebruik, of beter gezegd het niet gebruiken van medicijnen. Jaarlijks wordt er in Nederland voor miljoenen euro’s aan medicijnen weggegooid. Dit idee tracht op een relatief simpele manier hier iets aan te doen.” Met de farmaceutische industrie moet verder worden gesproken hoe dit idee nader uitgevoerd kan worden.
 

Aanmoedigingsprijs
Naast de hoofdprijs van € 10.000,- werd dit jaar voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt ter waarde van €1000,-. Deze prijs ging naar Bert Bruggeman uit Hengelo met zijn idee om rugklachten te voorkomen/verminderen door betere voorlichting aan de hand van de “BodyGuard”. Kleijnenberg: “Het idee leidt ertoe dat patienten met rugklachten zelf veel kunnen doen om deze klachten op te lossen. We zijn wel van mening dat het zelfzorgprogramma nader ontwikkeld moet worden voordat het een standaardprocedure kan worden in de wereld van fysiotherapie.”

 

Andere vier genomineerden
Verpleegkundige Marieke Harkink wil een service opzetten waarmee patienten thuis bloed kunnen afgeven. Een ziekenhuisbezoek is voor hen vaak erg belastend. Fysiotherapeut Ton de Kort wil in het basis- en voortgezet onderwijs het vak primaire gezondheidskennis invoeren. Kinderen weten dan sneller wat te doen als het gaat om zorg. Huisarts Ronnay de Vries pleit ook voor voorlichting op scholen, maar dan op het gebied van dietiek en tandzorg. Het laatste genomineerde idee komt van de 84-jarige Hendrik IJpelaar. Zijn idee is een ?bijdehandje? voor COPD-patienten. Veel COPD-patienten hebben een bril en gehoorapparaat. Wanneer ze hun bril afzetten nemen ze de zuurstofslang mee en het dure gehoorapparaat valt uit, met alle gevolgen van dien. Het bijdehandje zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft.

Tijdens de uitreiking
Naast de uitreiking van de prijs stonden er ook andere interessante zaken op het programma. Zo sprak Jos Kuilboer, directeur Concernstaff bij UMC Utrecht, over het thema “eHealth”. Jos Kuilboer is mede initiatiefnemer van het gezondheidsportaal PAZIO, dat online diensten beschikbaar stelt om de zorg beter en efficienter te maken. Deze lezing leidde tot een korte discussie met genodigden onder leiding van Roderik van Grieken, oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut. Hij adviseerde RTL 4 en BNR over het lijsttrekkersdebat van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en reikt ieder jaar een prijs uit aan de beste debater tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Over “Het Beste Zorgidee” van ONVZ Zorgverzekeraar

ONVZ Zorgverzekeraar is een zorgverzekeraar uit Houten met meer dan 401.000 verzekerden in haar portefeuille. Om ook het publiek te laten spreken startte ONVZ in 2008 de wedstrijd “Het Beste Zorgidee”: een wedstrijd om het publiek van Nederland mee te laten denken aan de verbetering van de zorg. De winnaar van “Het Beste Zorgidee” ontvangt een cheque ter waarde van €10.000, vrij te besteden. ONVZ bepaalt naar aanleiding van de gestelde criteria of het winnende idee inzetbaar is. De jury bestaat uit: Prof. dr. N.A.M. Urbanus, Emeritus hoogleraar KNO UVA en oud-voorzitter RvB AMC Amsterdam, dr. P. Hasekamp, directeur van Zorgverzekeraars Nederland en mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter van de raad van bestuur van ONVZ. De jury liet zich in haar keuze voor de winnaar adviseren door meer dan 1800 stemmen van bezoekers op de website www.hetbestezorgidee.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen