Meer zorgvuldigheid nodig bij plaatsen jongeren op wachtlijst

Array

Er moet beter getoetst worden of jongeren in een Jeugdzorg-plus instelling, die op een wachtlijst komen voor een bepaalde woonvorm, wel voor de juiste wachtlijst worden aangemeld. Het CDA maakt zich zorgen over de manier waarop wordt omgegaan met die jongeren. Deze woonvoorzieningen hebben vaak een wachtlijst van meerdere maanden.

CDA Kamerlid Hanke Bruins Slot:” Vanuit werkbezoeken heb ik meerdere malen gehoord, dat jongeren maanden op een wachtlijst staan zonder dat getoetst wordt of zij geschikt zijn voor de betreffende woonvorm. Na vier maanden krijgt een jongere dan te horen dat hij toch niet in aanmerking komt. Daarna komt hij weer op een lijst van een andere woonvorm te staan.”

Volgens de CDA-ster lijdt deze manier van werken niet alleen tot langere wachtlijsten, maar raken de jongeren waar het om gaat ook erg gedemotiveerd. Bovendien verblijven ze hierdoor langer in de veelal duurdere Jeugdzorg-plus instellingen. Bruins Slot wilde van de staatssecretaris weten of dit bij alle instellingen beleid is, en wat hieraan veranderd kan worden.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is het met Bruins Slot eens dat dit een onwenselijke praktijk is. Zij laat uitzoeken of dit vaker gebeurt en hoe het aangepast kan worden.

bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen