Huisartsen zeggen de samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers op

0
213

De huisartsen die zorg verlenen in het asielzoekerscentrum in Katwijk weigeren dat nog langer te doen. Ze hebben de samenwerking opgezegd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) omdat de asielzoekers er onmenselijk zouden worden behandeld. Dat bevestigt een woordvoerder van het COA vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Niet alleen de manier waarop de gezinnen worden behandeld steekt de huisartsen. Ook het feit dat het centrum dit jaar van een gewoon asielzoekerscentrum naar een gezinslocatie werd omgezet, zit hen dwars. Die overgang is te abrupt gegaan. Artsen hebben geen kans gehad om medische dossiers van oude patienten over te dragen.

Het COA, dat al enkele maanden op de hoogte is van de klachten, is het niet eens met de kritiek van de huisartsen. “De medische zorg in Katwijk is gegarandeerd. Is het niet met deze, dan wel met andere huisartsen”, aldus de woordvoerder.

GroenLinks heeft om opheldering gevraagd bij minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers. De partij vindt het ‘onmenselijk dat asielzoekers geen volledige medische zorg krijgen’. “Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn geen tweederangs mensen. Ze verdienen dus ook fatsoenlijke zorg”, zegt Kamerlid Tofik Dibi in een reactie.