Symposium biedt nieuw inzicht in terugdringen ongewenste geboorteuitkomsten

Array

Nieuw inzicht in terugdringen ongewenste geboorteuitkomsten
De hoge perinatale sterfte in Nederland is al vele jaren een onderwerp van discussie. Binnen Nederland bestaan grote verschillen in perinatale gezondheid, met name in de vier grote steden en in de achterstandswijken. Rotterdam is sinds 2009 met het programma Klaar voor een kind actief bezig  om babysterfte tegen te gaan en de geboorteuitkomsten te verbeteren. Tijdens het symposium Grootstedelijke Perinatale Gezondheid worden nieuwe inzichten en uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek op dit gebied gepresenteerd.

Uniek aan het programma Klaar voor een kind is de verregaande samenwerking tussen het Erasmus MC, de Gemeente Rotterdam (GGD Rotterdam-Rijnmond), de Verloskunde Academie Rotterdam en de Rotterdamse zorgverleners. Binnen het programma Klaar voor een Kind wordt gewerkt aan de verbetering van de perinatale gezondheid vanaf de preconceptiezorg (de zorg voorafgaand aan de zwangerschap) tot en met de kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. Daarnaast bestaan er ook overstijgende thema’s als monitoring en evaluatie en interculturalisatie. In elk van deze thema’s zijn onderzoeksprojecten gaande waarvan tijdens dit symposium de eerste resultaten worden getoond.

In het tweede deel van het symposium wordt het probleem van grootstedelijke perinatale gezondheid belicht vanuit een internationaal en
multidisciplinair perspectief. In het ochtendprogramma worden de resultaten gepresenteerd van de groepen die zij de afgelopen 6 maanden hebben bereikt.

 

Recente artikelen