Oude vaders belangrijker voor evolutie van onze levensduur dan oma’s

Array

Algemeen wordt gedacht dat we lang leven om onze kleinkinderen te helpen grootbrengen. David van Bodegom testte de ‘grootmoederhypothese’ in Ghana en concludeert dat oma’s er niet veel toe doen. Het blijken de vaders te zijn die de genen voor langlevendheid doorgeven. Van Bodegom promoveert woensdag 2 november op zijn onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Veel diersoorten planten zich tot het eind van hun leven voort, maar mensen stoppen daar halverwege hun leven al mee. Daar profiteren onze kleinkinderen van, zo werd gedacht, maar onderzoek ontbrak tot nu toe. Promovendus David van Bodegom toetste de grootmoederhypothese in Ghana. Hij volgde 1.500 gezinnen gedurende acht jaar en keek onder meer naar de overleving van de kinderen, of er een oma aanwezig was en de leeftijd van de vader. “In gezinnen met een oma worden iets meer kinderen geboren, maar deze kinderen blijken het niet beter te doen”, vertelt Van Bodegom. “Grootmoeders dragen dus niet bij aan het reproductieve succes van hun nakomelingen.”

Lang leven
Vaders blijken juist wel invloed te hebben op de evolutie van hun kinderen. In Ghana, waar mannen vaak meerdere vrouwen hebben, wordt ruim 18 procent van de kinderen verwekt door mannen boven de vijftig. “Hiermee geven zij genen voor een lang leven door”, aldus Van Bodegom. In Nederland heeft maar 1 procent van de baby’s een vader van boven de vijftig. “Maar wij zijn voortgekomen uit polygame samenlevingen waarin mannen tot op hoge leeftijd kinderen kregen. Daar hebben we onze lange levensduur aan te danken en profiteren we dus nog steeds van.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen