Werknemers maken nauwelijks gebruik van zorgverlof

Array

Werknemers maken weinig gebruik van verlof voor zorg en ouderschap. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Verlof vragen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
In 2009 nam slechts twee procent van de werknemers korte tijd verlof op om te kunnen zorgen voor een plotseling ziek geworden kind, partner of ouder. In bijna een derde van de gevallen namen ze daarvoor een dag vrij. In een kwart van de gevallen een kortdurend verlof en in iets minder dan een op de tien gevallen het zogenaamde ‘calamiteitenverlof’.

Nog minder werknemers (1 procent) nam verlof op voor de zorg van een langdurig zieke of hulpbehoevende. Ruim een derde nam hiervoor kortdurend verlof op, een vijfde nam een vrije dag en ruim een op de acht maakte gebruik van langdurend zorgverlof. Eenzelfde deel maakte gebruik van een voorziening voor bijzonder verlof.

Ouders met een kind jonger dan acht jaar maakten iets vaker gebruik van ouderschapsverlof (10 procent). Moeders deden dat vaker dan vaders (12 procent respectievelijk 6 procent). Zo’n 11 procent had wel behoefte aan ouderschapsverlof, maar maakte daar toch geen gebruik van. Nadelige financiele gevolgen waren de meest genoemde reden (een derde). Een kwart wees op ongunstige gevolgen voor de loopbaan of dat het op het werk niet zou kunnen.

Door de toegenomen arbeidsdeelname van vrouwen en de toegenomen deelname door mannen aan zorgtaken zijn er steeds meer taakcombineerders. Vooral vrouwen kiezen er massaal voor om in deeltijd te werken. Kinderopvang en verlofregelingen zijn andere mogelijkheden om de combinatie van arbeid en zorg te vergemakkelijken. Nederland kent sinds 1991 een wettelijk recht op ouderschapsverlof, in 2001 werd het kortdurend zorgverlof ingevoerd en sinds 2005 is er ook een wettelijk recht op langdurend zorgverlof.
Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van de gegevens van de Enquête Beroepsbevolking van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Bron: Arts & Apotheker/SCP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen