Aandacht voor de onzichtbare handen in de Zorg

Donderdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Een dag om de vele duizenden ‘onzichtbare’ handen in de Zorg in het zonnetje te zetten en tevens een mogelijkheid om de vele faciliteiten voor de mantelzorger onder de aandacht te brengen.

Menzis werkt samen met Mezzo, dé vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, om de 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland te ondersteunen.

Zo is er onder andere het project Werk&Mantelzorg, die de werkende mantelzorgers en werkgevers ondersteunt, een collectiviteit die mantelzorgers een korting geeft op hun zorgverzekering en speciale arrangementen voor mantelzorgers, zodat deze er even tussenuit kunnen en tijdelijk ontlasten worden. Menzis heeft als enige zorgverzekeraar in Nederland speciaal voor de mantelzorger de gratis Mantelzorgservice in het leven geroepen. Zij adviseren en informeren over bijvoorbeeld zorgverlof, contact met lotgenoten of administratieve ondersteuning. Voor alle vragen van werkgevers is er de MenzisWerkGezond Desk.

Ook onderstreept Menzis het belang van de vele duizenden vaak anonieme mantelzorgers in Nederland. Zonder hun ondersteuning bij de talloze vaak kleine dagelijkse werkzaamheden, zou het leven van het zieke familielid, de gehandicapte buur of de hulpbehoevende partner, vriend of vriendin een stuk moeilijker zijn.
Maar niet alleen dat. De inzet door mantelzorgers ontlast de professionele zorgverleners en in relatie met de totale zorgkosten in Nederland bedraagt de geschatte economische waarde van hen circa 7 miljard euro.

De cijfers vertellen dat een op de acht werknemers, 750.000 mensen, naast hun baan mantelzorgtaken op zich hebben genomen. Zij besteden gemiddeld 17 uur per week aan deze taken; bijna 50 % van de mantelzorgers voelt zich overbelast; 30% neemt vrije dagen op om hun zorgtaken te kunnen uitvoeren; en 26 % maakt gebruik van kortdurend verlof. Zo zijn bijvoorbeeld in 2007 tussen de 50.000 en 100.000 mantelzorgers minder gaan werken en tijdelijk of definitief gestopt. Circa 50% van de werknemers maakt mantelzorg geen onderwerp van gesprek bij hun werkgever.

Afgezet tegen de toenemende vergrijzing, het langer zelfstandig blijven wonen, het stijgen van de AOW-leeftijd en het dreigende personeeltekort in de zorg, vervult de mantelzorger ook voor de toekomst in toenemende mate een belangrijke rol om de kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidzorg in stand te houden.

Menzis garandeert de beschikbaarheid van kwalitatief goede en betaalbare zorg om zo het welzijn voor al haar klanten te bevorderen én de inzet van mantelzorgers is een enorme steun daarbij. Hun welzijn is eveneens van cruciaal belang.
Zo stimuleert Menzis het bewustwordingsproces bij werkgevers rond mantelzorg, slechts bij 1 op de 17 bedrijven staat dit op de agenda, terwijl veel werknemers mantelzorg verlenen naast hun betaalde baan. Een mantelzorgvriendelijk werkklimaat vereist geen grote investeringen. De eerder genoemde de MenzisWerkGezond Desk begeleidt het bewustwordingsproces van mantelzorgvriendelijk werken en fungeert tevens als vraagbaken, zie www.menzis.nl/mantelzorgenwerk. Organisaties die mantelzorgvriendelijk werken krijgen van Werk&Mantelzorg de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’.

Naast de Mantelzorgservice via de Menzis Zorgadviseur zijn er workshops en cursussen, zie www.menzis.nl/1op8 of www.werkenmantelzorg.nl en www.mezzo.nl.
Ook vergoedt Menzis speciale mantelzorgers-arrangementen, zodat mantelzorgers er even tussenuit kunnen en in een ontspannen omgeving lotgenoten kunnen ontmoeten. Tot de mogelijkheden behoren eveneens deskundige begeleiding en natuurlijk de noodzakelijke vervanging.

Nieuw in de aanvullende verzekering voor 2012 zijn de mantelzorgcursussen en de mantelzorgmakelaar. In de meeste aanvullende verzekeringen is het aantal te vergoeden dagen van de mantelzorgers-arrangementen uitgebreid. Met de cursus leren mantelzorgers onder andere zich ook bewust te zijn van de eigen grenzen. De mantelzorgmakelaar heeft bijvoorbeeld tot taak het overnemen van bepaalde regeltaken.

Voor wie doet u boodschappen vandaag? Een simpele vraag, maar stel dat u langere tijd, zeg 3 maanden, minstens 8 uur per week onbetaald voor iemand zorgt, dan bent u mantelzorger. Voor advies en informatie kunnen mantelzorgers altijd contact opnemen met de Menzis Zorgadviseur via 088-222 42 42. Of kijken op www.menszis.nl/mantelzorg.
Ook kunnen mantelzorgers terecht bij de Mantelzorglijn van Mezzo: 0900 – 20 20 496 of op www.mezzo.nl

De Dag van de mantelzorg wordt voor de 14e keer georganiseerd en is een initiatief van Mezzo.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen