Sombere obesitaspatiënten meer kans op afvallen

Array

Obesitaspatienten waarbij operatief een maagband wordt aangebracht, hebben een grotere kans om duurzaam af te vallen als zij voor de operatie neerslachtig zijn. Tot dit opmerkelijke onderzoeksresultaat kwam Hanna Zijlstra, docent aan de opleiding Voeding en Dietetiek van de Hogeschool van Amsterdam. Zijlstra voerde het onderzoek uit bij 350 patienten van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en promoveerde met de resultaten aan de Universiteit Utrecht. Een andere opmerkelijke conclusie is dat mensen met een meer positieve instelling na de operatie meer aanvullende zorg en therapie nodig hebben om gedegen af te vallen.

Onderzoek werd gedaan naar welke factoren voorspellen wie veel en wie weinig afvalt na een maagbandoperatie. In de wetenschap is al veel geschreven over een positieve levensinstelling en de positieve effecten hiervan op de gezondheid. Bij ernstige obesitas blijkt nu wonderwel precies het tegenovergestelde te gelden. Zijlstra onderzocht 350 patienten die een maagbandoperatie ondergingen in de periode 2000 tot 2010. In tegenstelling tot wat men dacht, blijken jezelf kunnen motiveren, een positieve verwachting hebben en ook het tevreden zijn over de ingreep, juist niet automatisch te leiden tot goede resultaten. Terwijl de patientengroep die voorafgaand aan de ingreep somber gestemd was juist wel een goed gewichtsverlies voor de langere termijn behaalde.

Zijlstra heeft meerdere verklaringen voor de opvallende bevindingen. “Neerslachtige obesitaspatienten lijden meer. Dat lijden is een signaal dat er een verandering nodig is in hun toestand. Het kan zijn dat ze daardoor sneller hulp zoeken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat sombere mensen eerder en intensievere hulp krijgen aangeboden door hulpverleners. Hoe dan ook, juist als je vrolijk bent, blijkt afvallen met een maagband geen ‘piece of cake’.”

“Het is zeker niet mijn bedoeling om positieve mensen die aan obesitas lijden, de put in te praten”, stelt Zijlstra. “Dat kan niet de bedoeling zijn van wetenschappelijk onderzoek.” De opvallende uitkomst is vooral belangrijk voor zorgverleners. Zijlstra: “Het professionele team dat de maagbandoperatie begeleidt moet er alert op zijn dat het bereiken van gewichtsverlies en gewichtstabilisatie juist voor mensen met een vrolijkere kijk op het leven wat moeilijker kan zijn. Ook deze patienten hebben – in tegenstelling tot wat we altijd dachten – voldoende begeleiding en aandacht nodig.”

Bron: St. Antonius Ziekenhuis 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen