Minister VWS informeert Tweede Kamer over volgende stap in verbetering baarmoederhalskankerscreening

Array

“Minister van VWS besluit tot uitvoeringstoets voor toepassing HPV test in bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Op basis van het in mei verschenen advies van de Gezondheidsraad stuurde minister Edith Schippers van VWS op 27 oktober jl. een brief naar de Tweede Kamer waarin zij de vervolgstappen aankondigt voor de verbetering van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.  De minister onderkent de bewezen voordelen van de High Risk HPV-test: vroegere opsporing van kankercellen en langere intervallen bij de screening van HPV-negatief geteste vrouwen.

Als volgende stap besluit de minister een uitvoeringstoets in te stellen voor primaire HPV-screening in het nationale bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker ter vervanging van het huidige uitstrijkje en dit met name te onderzoeken op logistieke en financiele consequenties. Tevens vraagt zij het RIVM ook verder onderzoek uit te zetten naar de HPV-thuistest. Minister Schippers verwacht een definitieve beslissing over de invoering van primaire HPV-screening te kunnen nemen in het voorjaar van 2013.
De brief aan de Tweede Kamer ‘Screening op baarmoederhalskanker? is te vinden op de website van het Ministerie van WVS. http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/10/27/kamerbrief-standpunt-screening-op-baarmoederhalskanker.html

“HPV Today” gewijd aan situatie in Nederland
De meest recente kwartaaluitgave ‘HPV Today’ is geheel gewijd aan de HPV screening in Nederland. Toonaangevende wetenschappers op het gebied van HPV leggen uit op basis van welke onderzoeksdata het advies van de Gezondheidsraad met betrekking tot de invoering van primaire HPV-testen in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, tot stand is gekomen. Voor het ontvangen van een exemplaar van deze interessante uitgave, kunt u contact opnemen met  QIAGEN Benelux, Ralph Verzantvoort, emailadres: [email protected]

Online Lancet: Zelfafname van vaginaal testmateriaal toont meer baarmoederhalslaesies en kanker aan dan cytologie
Veelbelovende resultaten van een onderzoek, dat door de nationale Mexicaanse gezondheidsorganisatie is gedaan, zijn recentelijk online gepubliceerd door The Lancet. Het betreft de gegevens van een regionaal georganiseerd, gerandomiseerde studie met als doel de resultaten van de HPV zelfafnametest te vergelijken met het uitstrijkje (cytologie) dat door professionals is afgenomen. De studie geeft aan dat de relatieve gevoeligheid van de HPV DNA-testen 3,4 keer hoger is dan die van cytologie. Daarnaast zijn 4,2 keer meer kankergevallen ontdekt. De studie ondersteunt eerder bewijs dat toevoeging van een zelfafnametest de dekkingsgraad van baarmoederhalskankerpreventieprogramma?s kan verbeteren² . Dit betreft dan met name de programma’s in minder ontwikkelde landen en in regio?s van ontwikkelde landen waar minder relevante voorzieningen zijn. De studie werd betaald door het Mexicaanse Instituto Nacional de Salud Pública (INSP), het Mexicaanse ministerie van gezondheid en QIAGEN.

Nationaal uitgevoerde studies, vele gebaseerd op de toepassing van de Qiagen Hybrid Capture technologie, zijn doorslaggevend geweest voor Mexico om als eerste land ter wereld de HPV test in te voeren voor de primaire screening op baarmoederhalskanker. Het volledige Engelstalige persbericht kunt u vinden op: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61522-5/fulltext

QIAGEN N.V., gevestigd in Venlo, is de wereldwijd toonaangevende diagnostische onderneming op het gebied van HPV- testen. QIAGEN ondersteunt de ontwikkeling van nationale screeningsprogramma?s door het aanbieden van de klinisch meest onderbouwde DNA HPV- screeningstest, Hybrid Capture®2, en  geïntegreerde en bewezen technologische oplossingen, die betrouwbare en kostenefficiente resultaten opleveren. Bovendien heeft het bedrijf ervaring met de invoering van primaire HPV-screening in verscheidene landen. QIAGEN werkt steeds nauw samen met al haar partners aan de ontwikkeling van diverse implementatieprogramma’s en geeft ondersteuning  bij de opleiding van relevante deskundigen. Zo kunnen gezondheidsorganisaties vrouwen de best mogelijke screeningsprogramma?s aanbieden, gebaseerd op bewezen en veilige technologie en op financieel haalbare wijze.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen