Hiv Vereniging Nederland: `Positief geadopteerd’

Array

Stichting Aids Fonds
Positief geadopteerd
Als je een kind wilt adopteren komen er vele vragen op je af. Zo kan er ook de vraag komen of je een kind wilt adopteren dat hiv heeft. De Hiv Vereniging Nederland heeft daarom een gids gemaakt, genaamd `Positief geadopteerd’. Hierin staan ervaringsverhalen van (aspirant)ouders, kinderen met hiv en informatie en ervaringen van maatschappelijk werkers en artsen.

Beeldvorming
Ook als je eenmaal een kind met hiv hebt geadopteerd, kan je nog met vele vragen zitten. Confrontatie met hiv kan namelijk nog steeds reacties zoals angst en uitsluiting veroorzaken. Dit heeft onnodige en verstrekkende gevolgen voor het (adoptie)kind met hiv en de ouders. Juiste informatie moet verkeerde beeldvorming over hiv wegnemen en kan stigmatisering en discriminatie van (adoptie)kinderen met hiv tegengaan en voorkomen.

Behoefte aan informatie
Ronald Brands van de Hiv Vereniging Nederland geeft aan dat er grote behoefte was aan meer informatie over adoptiekinderen met hiv: `In 2010 organiseerde het Erasmus MC – Sophia Rotterdam een voorlichting voor adoptieouders over kinderen met hiv. De belangstelling hiervoor was boven verwachting. De nadruk lag op de medische informatie, waardoor er veel vragen over de sociaal – maatschappelijke kant onbehandeld bleven. Daarom organiseerde de Stichting Adoptievoorzieningen een vervolgbijeenkomst, waarin dieper op deze aspecten werd ingegaan.

Er bleken veel vragen te zijn omtrent kinderen, hiv en opvoeding. Aspirant- adoptieouders die nog geen kennis hebben van hiv en zich hierover willen informeren, stuiten vaak op het negatieve beeld van hiv, dat door de media wordt geschapen en in stand gehouden. Hoewel bekend is dat hiv te behandelen is als een chronische ziekte, is er nog steeds veel angst voor overdracht van hiv en overheerst het beeld dat iemand met hiv ziek of zwak is. Iemand met hiv, en dus ook kinderen met hiv, kunnen tegenwoordig echter een gewoon gezond leven leiden.’

Bestellen
De gids is voor een ieder te bestellen via het Servicepunt van Hiv Vereniging Nederland. Bereikbaar op ma, di, do, vrij van 14.00 – 22.00 uur via telefoonnummer 020 – 689 25 77. Of via e-mail: [email protected]. Vermeld duidelijk de naam van de brochure en uw adresgegevens. Ook is de gids in zijn geheel hier te downloaden (pdf) , evenals de Engelstalige samenvatting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen