Voor goed horen met een hoortoestel is vooral een uitgebreide hoortest belangrijk

Een hoortoestel is te omschrijven als een technisch hulpmiddel dat voor een niet goed functionerend oor het geluid zodanig aanpast (middels versterking) dat de resterende mogelijkheden van dat oor optimaal benut worden  Een specifiek gehoorprobleem bepaalt welk soort hoortoestel het meest geschikt is. Een KNO-arts of audioloog kan dit het beste beoordelen  Het nauwkeurig meten van het gehoor wordt audiometrie genoemd. Dit is het meest belangrijke proces in het aanmeten van  het meeste geschikte hoortoestel. Voor huisartsen is het belangrijk dat ook de beengeleding van slechthorende patienten wordt gemeten.  Deze metingen worden uitgevoerd door een audicien, eenKNO-arts, een audioloog. Er zijn verschillende soorten hoortesten. De meest uitgevoerde hoortest is de afname van het audiogram. Met deze gehoortest wordt de gevoeligheid van het oor getest voor zuivere tonen. De gegevens van deze hoortest zijn belangrijk voor het aanpassen van PCA’s of hoortoestellen.

Daarnaast wordt vaak ook een spraakaudiogram afgenomen om te zien wat het gehoor maximaal kan presteren bij het verstaan van woorden. De combinatie van deze tests zorgt voor een zo compleet mogelijke analyse van het hoorprobleem.
Hoortoestellen zijn er in verschillende ‘soorten en maten’. Allereerst verschillen hoortoestellen in de manier waarop het geluid aangeboden wordt. Het belangrijkste verschil is dat er hoortoestellen zijn die via de gehoorgang werken. Het geluid gaat dan via de lucht, luchtgeleiding. Andere hoortoestellen lopen via het bot; beengeleiding. Tegenwoordig gebruiken de meeste hoortoestellen luchtgeleiding. Hoortoestellen via beengeleiding zijn alleen geschikt voor specifieke gehooraandoeningen.

In de groep van luchtgeleidingshoortoestellen zijn ook weer verschillende soorten te onderscheiden; het ‘achter-het-oor’ hoortoestel (AHO), het ‘in-het-oor’ hoortoestel (IHO) het ‘Complete In ear-Canal’ hoortoestel (CIC), het kast hoortoestel en een kleine groep overige hoortoestellen.

Daarnaast verschillen de hoortoestellen eveneens in de hoeveelheid versterking die ze kunnen leveren. Sommige hoortoestellen versterken maar weinig. Deze zijn daarom alleen geschikt voor mensen met een licht gehoorverlies. Andere hoortoestellen hebben een heel groot versterkend vermogen. Deze zijn daarom geschikt voor mensen met een zeer groot gehoorverlies.

In principe moet men voldoen aan een bepaalde mate van gehoorverlies, wil men in aanmerking komen voor een hoortoestel (high fletcher index > 35 dB HL bij het beste oor). Er zijn echter situaties waarbij een hoortoestel al verbetering kan geven bij een licht gehoorverlies. Dit is afhankelijk van uw gehoorverlies.

Hoortoestellen en verzekering
Een eenvoudig gehoorapparaat wordt vergoed door de basisverzekering. Maar luxere modellen moet men  zelf betalen, of via een aanvullende verzekering. Hoortoestellen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Vergoeding van hoortoestellen is geregeld via het basispakket van de zorgverzekeraar. Daarnaast kan men nog aanvullend zijn verzekerd. Het is hierdoor goed mogelijk dat  men zonder enige bijbetaling een hoortoestel kan aanschaffen.

Hoofdvergoeding per hoortoestel* per 1 januari 2011
€501,50 bij eerste aanschaf van uw hoortoestel
of bij vervanging van uw hoortoestel na 5 jaar
€592,00 bij vervanging van uw hoortoestel na 6 jaar
€683,00 bij vervanging van uw hoortoestel na 7 jaar
*) exclusief uw aanvullende vergoeding, dit is per zorgverzekeraar verschillend.
Indien de verzekerde jonger is dan 16 jaar, wordt in plaats van bovenstaande bedragen maximaal €683,00 vergoed.


Het basispakket van de zorgverzekering gaat er vanuit dat men  slechts eens in de vijf jaar een nieuw toestel aanschaft. Dat is een erg lange periode voor een hoortoestel.

Zorgpolis Gehoorapparaten Top 4

Een eenvoudig gehoorapparaat wordt vergoed door de basisverzekering. Maar luxere modellen moet men zelf betalen, of via een aanvullende verzekering.

Voor een eenvoudig gehoorapparaat heeft men  geen aanvullende verzekering nodig: het basispakket vergoedt in 2012 de volgende kosten: bij de eerste aanschaf of na 5 jaar gebruik huidig toestel: €509,50, na zes jaar, €600,50, na zeven jaar €691.

Veel gehoortoestellen zijn duurder en die kan men zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten. De volgende pakketten bieden de ruimste vergoedingen. De premie is het totaal van het basispakket + de aanvullende verzekering, per maand, zonder korting. Veel online vergelijkers bieden kortingen tot 9%.

  1. Delta Lloyd Top, vergoeding 100%, €219,89
  2. Onvz Vrije Keuze Superfit, vergoeding 100%, €225
  3. Delta Lloyd Comfort, vergoeding tot €1500, €149,35
  4. Ohra Uitgebreid Vitaal, vergoeding tot €1500, €153,08

Delta Lloyd Compleet, Ohra Uitgebreid, ONVZ Vrije Keuze Topfit en VGZ Fit&Vrij bieden ook ruime vergoedingen van maximaal €1000.

Let op: voor sommige pakketten geldt een selectie aan poort met een medische verklaring of keuring. Dus vergelijk en let op de voorwaarden. In de vergelijker op geldenrecht van verzekeringssite.nl ziet u direct wanneer er wel of geen sprake is van beperkte acceptatie.

Kosten hoortoestel dikwijls fiscaal aftrekbaar
Kosten van medische hulpmiddelen, zoals een hoortoestel, zijn in principe aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het gaat daarbij om het bedrag dat u zelf als eigen bijdrage betaalt. Kosten die al zijn vergoed door uw zorgverzekeraar of een andere instantie zijn niet aftrekbaar.

Als uw inkomen niet meer bedraagt dan EURO 32.127 mag u het bedrag van uw eigen bijdrage nog vermenigvuldigen met een bepaalde factor: 1,77 (als u jonger bent dan 65 jaar) of 2,13 (als u ouder bent dan 65 jaar). Als u bijvoorbeeld 66 jaar bent, uw inkomen is lager dan EURO 32.127 en u heeft EURO 1000,- als eigen bijdrage betaald voor uw hoortoestellen, dan is uw aftrekpost: 2,13 x EURO 1000 = EURO 2130.

De belastingdienst hanteert wel een bepaalde drempel. U mag alleen de kosten aftrekken die boven die drempel uitkomen. Specifieke zorgkosten, zoals uitgaven voor hoortoestellen, zijn aftrekbaar als de uitgaven meer zijn dan 1,65% van uw inkomen. Dit geldt als uw ‘verzamelinkomen’ uit box 1, 2 en 3 niet hoger is dan EURO 38.000. Is uw verzamelinkomen hoger dan EURO 38.000 dan geldt vanaf het hogere bedrag een drempel van 5,75%. Slechts het meerdere is aftrekbaar.

Dankwoord
Dit artikel is mede tot stand gekomen door de informatie van  Monique Joostema van Phonak, waarvoor hartelijk dank. Zij heeft met een praktijkvoorbeeld laten zien dat een slechthorende met een willekeurig hoortoestel door een uitgebreide meting en specifieke aanpassingen flinke verbeteringen kan realiseren in het horen. Ik hoop dan ook dat dit artikel een stimulans is voor huisartsen extra aandacht te besteden aan het voorschrijven van een audiogram voor slechthorenden.

Bron:   audiologieboek.nl, Phonak, hoorwijzer.nl GeldenRecht.nl & nvvs.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen