Rokers hebben minder kans op colitis ulcerosa

Array

Hoe meer ze roken, hoe minder patienten met colitis ulcerosa last hebben van hun ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van Frans van der Heide van het UMC Groningen. Ook bevestigt de promovendus eerdere studies waaruit blijkt dat rokers minder kans hebben om deze darmaandoening te ontwikkelen.

Op een verwante chronische darmziekte, de ziekte van Crohn, hebben rokers juist weer méér kans. Anders dan eerdere studies uitwijzen, lijkt roken het beloop van de ziekte van Crohn niet te beïnvloeden. Deze en andere conclusies uit het onderzoek van Van der Heide laten zien hoe complex het verband tussen roken en chronische darmziekten is.armarm

Rookgedrag.
Nader inzicht in de interactie tussen de erfelijke aanleg en het rookgedrag kan wellicht het risico op het ontwikkelen en het beloop van chronische darmziekten helpen voorspellen, stelt de promovendus. Aanvullend onderzoek op dit vlak kan helpen de behandeling van deze ziekten beter op de individuele patient af te stemmen.

Levertransplantatie.
Van der Heide onderzocht ook de rol van roken na levertransplantatie. Hij stelt vast dat zich onder patienten met een levertransplantatie veel rokers bevinden, en dat veel ex-rokers na een levertransplantatie weer beginnen met roken. Hij concludeert dat er een verband is tussen roken en het risico op kanker na een levertransplantatie. Van der Heide pleit er daarom voor dat patienten na een levertransplantatie hulp krijgen bij het stoppen met roken en vaker worden gescreend op kanker.

bron: UMC Groningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen