Nieuwe inzichten in de vroege fase van de ziekte van Parkinson

Array

Neuroloog Charlotte Haaxma belicht in haar promotieonderzoek de vroege fase van de ziekte van Parkinson, dat wil zeggen de periode voorafgaand aan het ontstaan van de motorische symptomen. Ook deed ze onderzoek naar het ziektebeloop in de eerste jaren na het stellen van de diagnose. Vrouwen blijken de motorische verschijnselen gemiddeld enkele jaren later te ontwikkelen dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen vaker een milder ziektebeloop. Deze voordelen lijken mede te worden bepaald door de aanwezigheid van oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen). Verder toont dit onderzoek dat mannen met een artistiek beroep minder kans hebben op het krijgen van de ziekte van Parkinson. Daarnaast onderzocht Haaxma diverse motorische testen op hun vermogen om subtiele verschillen in functioneren bij Parkinsonpatienten waar te nemen, ook aan de lichaamszijde die in een vroeg stadium voor het blote oog nog geen verschijnselen vertoont. Deze testen zijn ook gebruikt om de functie van beide hersenhelften te vergelijken. Hieruit blijkt dat de rechterhersenhelft mogelijk op een andere manier door de ziekte wordt beïnvloed dan de linkerhelft.
Biografie
Charlotte Haaxma (‘s-Hertogenbosch, 1978) studeerde Geneeskunde in Groningen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Neurologie, in samenwerking met de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience. Ze voltooide in het Radboud de opleiding tot neuroloog. Sinds november 2010 werkt zij in dit UMC als fellow kinderneurologie.

Datum: dinsdag 6 december 2011
Tijd: 13:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. C.A. Haaxma
Promotors: prof. dr. B.R. Bloem, prof. dr. G.F. Borm
Copromotors: dr. A.C. Kappelle
Titel promotie: New perspectives on preclinical and early stage Parkinson’s disease

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen