Patiënten met Borderline Persoonlijkheidsstoornis veel last van stemmen

Array

Niet alleen patienten met schizofrenie horen vaak stemmen, ook patienten met borderline persoonlijkheidsstoornis hebben daar veel last van. De ernst van deze akoestische hallucinaties rechtvaardigt nader onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandelmethoden. Dit concludeert Karin Slotema, psychiater bij PsyQ, onderdeel van de Parnassia Bavo Groep, naar aanleiding van onderzoek naar akoestische hallucinaties (‘stemmen’) bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De resultaten van dit onderzoek staan vermeld in haar proefschrift dat zij op dinsdag 29 november heeft verdedigd aan de Universiteit Utrecht.

Promotieonderzoek
Vaak wordt gedacht dat het horen van stemmen bij de borderline persoonlijkheidsstoornis anders en minder ernstig zou zijn dan bij schizofrenie, met als gevolg dat er in de hulpverlening weinig aandacht wordt geschonken aan deze klacht. Er is dan ook vrijwel geen onderzoek gedaan naar de behandeling van stemmen bij deze populatie. Terwijl eerder onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis stemmen hoort. Uit de studies van Dr. Slotema blijkt dat patienten met een borderline persoonlijkheidsstoornis voor een gemiddelde periode van maar liefst achttien jaar stemmen hoorden. Vaak hoorden ze deze stemmen dagelijks gedurende enkele minuten of langer. De scores voor lijden en verstoring van het dagelijks leven ten gevolge van de stemmen, waren erg hoog. Bovendien hadden de meeste mensen weinig gevoel van controle over deze stemmen.

Vervolgonderzoek
Omdat stemmen bij een borderline persoonlijkheidsstoornis frequent, aanhoudend en ernstig zijn, is het belangrijk dat meer aandacht wordt besteed aan het horen van stemmen bij deze populatie. Bovendien is onderzoek nodig naar de behandeling van deze stemmen, want het is nog onduidelijk of mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis net als mensen met schizofrenie, baat hebben bij antipsychotica. In november 2011 doet Slotema dan ook een vervolgstudie. De resultaten daarvan worden naar verwachting in 2014 bekend.

Bron: Parnassia Bavo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen