Stap vooruit in zoektocht naar Hepatitis B-medicijn

Array

Hepatitis B is een gevaarlijke ziekte waarvoor nog geen medicijnen bestaan. Chronische infectie met deze hepatitisvariant leidt in veel gevallen tot leverkanker en is in een aantal landen een belangrijke doodsoorzaak.  Eén van de mogelijkheden om het virus aan te pakken, is via het RNA dat een sleutelrol vervult bij de voortplanting van het virus. RNA is een molecuul dat in elk levend wezen voorkomt en dat een belangrijke rol speelt in het aflezen van erfelijk materiaal en het reguleren daarvan. Ramon van der Werf onderzocht met kernspinresonantie (NMR) hoe hepatitis-RNA er ruimtelijk uitziet , hoe het molecuul beweegt en wat voor rol het speelt in de infectie. Hiervoor ontwikkelde Van der Werf nieuwe methoden die geschikt zijn voor een snelle en nauwkeurig structuuropheldering van nucleïnezuren met  behulp van NMR. Ook ontwikkelde hij een methode voor het oplossen van helixachtige structuren. Het onderzoek geeft de wetenschap niet alleen handvatten om tot een betere bestrijding van hepatitis B te komen. RNA speelt onder andere een belangrijke rol in de werking van veel andere virussen.
Biografie
Ramon van der Werf studeerde chemie in Groningen en promoveert op een onderzoek dat binnen het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit is uitgevoerd. Momenteel is hij MRI-fysicus bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en doet hij onderzoek naar het in beeld brengen van stamceltherapieen.

Datum: woensdag 7 december 2011
Tijd: 10:30 
Locatie: M. van der Werf
Promotors: prof. dr. S.S. Wijmenga
Copromotors: dr. M. Tessari
Titel promotie: New methods of studying structure and dynamics of RNA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen