Infectiekans TNF-alpharemmers niet bijzonder hoog

Reumafonds
Het risico op het krijgen van een ernstige infectie bij gebruik van TNF-alpharemmers (biologicals) blijkt niet veel groter dan bij andere medicijnen. Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek bij een grote groep patienten. Tot nu toe dacht men dat het risico op infecties hoger was. Maar feitelijk was dit gewoon niet bekend. De uitkomsten van het onderzoek zijn op 6 november gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat sommige patienten bij het gebruik van biologicals ernstige infecties ontwikkelen. Op zich is dat zorgelijk. Maar het was niet bekend of de biologicals in vergelijking met niet-biologicals leiden tot een verhoogd risico op deze infecties. Om dat uit te zoeken telden Amerikaanse onderzoekers het aantal ernstige infecties waarvoor een ziekenhuisopname noodzakelijk was. Zij deden dit bij drie grote groepen patienten: reumapatienten, patienten met een darmontstekingsziekte en patienten met psoriasis of een spondylartropathie.

De uitkomst was opvallend. In alle 3 de groepen was het risico op ernstige infecties bij patienten die TNF-alpharemmers gebruikten vergelijkbaar met het risico bij patienten die met niet-biologicals werden behandeld.

TNF alpha is een eiwit dat overactief is bij auto-immuunziektes zoals reumatoïde artritis. heeft. Daardoor valt het afweersysteem lichaamseigen cellen aan. TNF alpharemmers maken dit eiwit minder actief.

Het Reumafonds geeft voorlichting over de medicijnen bij reuma, ook over biologicals.