Subsidie voor UMCG-onderzoek naar duurzame inzetbaarheid HealthyAgeing at Work

Array

UMC Groningen
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft EUR 500.000 subsidie van ZonMW ontvangen voor twee onderzoeksprojecten gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers in zware beroepen. Het gaat hierbij om een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de zorgsector en in de vleesverwerkende industrie. De projecten vallen binnen de onderzoekslijn `HealthyAgeing@Work’, één van de onderdelen van het UMCG-speerpunt Healthy Ageing.

Het eerste project wordt uitgevoerd binnen de zorgafdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en richt zich op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG heeft hiervoor de methodiek ODIN (oplossingsgericht werken aan duurzame inzetbaarheid) ontwikkeld. Deze richt zich op de coachingvaardigheden van leidinggevenden en de bewustwording en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers om een gezonde en stimulerende werkomgeving te creeren. Doel van de methodiek is om knelpunten op het gebied van duurzame inzetbaarheid te voorkomen en op een goede manier aan te pakken. Door gezamenlijk maatwerkafspraken te maken, kunnen werknemers nu en in de toekomst inzetbaar blijven met behoud van gezondheid.

Volgens de onderzoekers is het belang van het onderzoek groot: “De zorgsector vergrijst sterk; een groot deel van de werknemers is ouder dan 45 jaar. Daarnaast neemt de zorgvraag de komende jaren toe, door meer oudere mensen met een grotere zorgbehoefte. Het is van groot belang om werknemers zo lang mogelijk duurzaam aan het werk te houden”. Het onderzoek begint in januari 2012 en zal twee jaar duren. De ODIN-methodiek is – na een succesvolle proef – al op enkele afdelingen in het UMCG in gebruik genomen.

Het tweede project vindt plaats bij voedingsmiddelenbedrijf VION Food Nederland. Het UMCG gaat de effecten onderzoeken van het invoeren van functiespecifieke Preventief Medisch Onderzoeken (PMO) en `evidence-based’ interventies. Het bedrijf wil hiermee de duurzame inzetbaarheid van haar werknemers optimaliseren. Op basis van het PMO en een risico-inventarisatie maken werknemer, werkgever en bedrijfsarts een interventieplan, gericht op behoud of herstel van inzetbaarheid. De geïntegreerde aanpak en de specifieke invulling van het PMO en daaraan gekoppelde interventies zijn nieuw in Nederland en het UMCG onderzoekt daarom de effecten daarvan. Vanaf 2012 worden het PMO en de interventies ingevoerd bij verschillende vestigingen van VION Foodgroup in Nederland. Deze zogenoemde FLESH-studie (Functional Labour Evaluation for Sustained Health and employment) wordt uitgevoerd door de afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Sociale Geneeskunde van het UMCG.

Over het UMCG
Het UMCG bouwt aan de toekomst van gezondheid, waarbij de focus ligt op Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint al bij de conceptie: ouders die hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico’s en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Die kennis vergaart het UMCG onder andere met het longitudinale bevolkingsonderzoek LifeLines en het researchinstituut ERIBA waar wetenschappers fundamenteel onderzoek doen naar verouderingsprocessen. Daarbij werkt het UMCG samen met de Rijksuniversiteit Groningen, hogescholen, overheden en bedrijfsleven in het Healthy Ageing Network Northern Nederlands (HANNN) om van Noord-Nederland een Europese topregio te maken op het gebied van gezond ouder worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen