Nieuwe methode tegen extreem menstrueel bloedverlies

Array

Máxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven) doet mee aan een studie naar een nieuwe behandelmethode tegen zwaar menstrueel bloedverlies ten gevolge van vleesbomen. De nieuwe behandelmethode is patientvriendelijker (minder invasief) en kan vleesbomen in één keer behandelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de bestaande technieken. MMC is het enige ziekenhuis in de regio dat deze VizAblate-behandelmethode aanbiedt.

Dr. Marlies Bongers (gynaecoloog) is onderzoeksarts van de behandelmethode. “Vleesbomen komen vrij vaak voor. Ongeveer dertig tot veertig procent van de vrouwen boven de dertig jaar heeft ermee te maken. We weten niet precies hoe vleesbomen ontstaan, maar we weten wel dat hormonen als oestrogeen en progesteron de groei bevorderen.”

De nieuwe behandelingsmethode is patientvriendelijker dan de gangbare methodes. Er hoeft namelijk niet in de patient gesneden te worden voor het verwijderen van de vleesboom. Bongers: “Het VizAblate-hulpmiddel werkt door middel van elektrische energie. Het hulpmiddel wordt via de baarmoedermond de baarmoeder ingebracht zonder dat daar een incisie voor gemaakt hoeft te worden. In de baarmoeder wordt elektrische energie afgegeven om de vleesboom te vernietigen.”

De VizAblate-methode zit nog in de studiefase. “Wij zijn dan ook op zoek naar patienten die mee willen doen aan het onderzoek”, zegt Bongers. “Patienten die ernstig menstrueel bloedverlies hebben, kunnen in aanmerking komen. Mocht het zo zijn dat een patient niet kan meedoen, dan zijn er natuurlijk nog andere behandelmethodes.”

Vrouwen die mee willen doen, kunnen dit aangeven bij hun arts. Er zijn een aantal criteria waar de patient aan moet voldoen. Patienten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met de poli gynaecologie van Máxima Medisch Centrum: (040) 888 8380 of 06 4816 7220. Mailen kan ook: [email protected].

 

Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum (MMC) is een groot ziekenhuis met twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. Het ziekenhuis vervult een aantal topfuncties waaronder een intensive care voor te vroeg geboren baby's en een afdeling voor complexe zwangerschappen. Eén van de speerpunten is sportgeneeskunde. De specialisten werken onder het label SportMáx aan hoogwaardige zorg op het gebied van sportgeneeskunde. MMC werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven aan vernieuwing van medische technologie. Het opleiden van specialisten doen we samen met de universiteiten van Maastricht en Nijmegen. MMC is lid van de vereniging Samenwerkende Klinische Topziekenhuizen.

Recente artikelen