Concentratie zorg in belang van patient maar openheid nodig

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
NPCF: concentratie van zorg in belang van patient maar openheid over kwaliteit nodig
Volgens patientenfederatie NPCF is het beter voor patienten en ook goedkoper om bepaalde specialistische en dure zorg te concentreren in minder ziekenhuizen. Steeds vaker blijkt dat de kwaliteit van de zorg stijgt als een ziekenhuis zich specialiseert in een bepaalde ingreep of behandeling. Het is wel van belang er openheid komt over de kwaliteit. Dat zegt de NPCF in een reactie op het nieuws dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor het eerst landelijk afspraken hebben gemaakt over de concentratie van een aantal operaties in minder ziekenhuizen.

Kwaliteit
“Als een chirurg een bepaalde complexe ingreep vaker uitvoert komt dat de kwaliteit ten goede”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Het ziekenhuis om de hoek voor alle zorg is niet meer vanzelfsprekend, met alle praktische gevolgen van dien.”

Reistijd en spreiding kennis
De NPCF vindt het daarbij wel van belang dat de zorg bereisbaar moet blijven en dat kennis gespreid wordt. “Een patient is er niet bij gebaat als een operatie ver van huis wordt uitgevoerd maar niemand in een straal van een paar kilometer kennis heeft van de ziekte, de ingreep en de nabehandeling; voor-en nazorg moet in de buurt kunnen gebeuren” zegt Wilna Wind. Hierbij moet vooral rekening worden gehouden met de behoeften van ouderen, mensen met meerdere en/of chronische aandoeningen, en mensen met zeldzame aandoeningen.

Openheid over kwaliteit
Verder pleit de NPCF er voor dat de prestaties van artsen en ziekenhuizen nog transparanter worden. Voor de patient moet duidelijk zijn wat de kwaliteit is van een zorgverlener. Die informatie moet veel beter voorhanden komen. “Het waarom hij voor zijn ingreep verder moet reizen,” zegt Wilna Wind. “Artsen weten dat, verzekeraars weten dat maar de patient nog niet.”

Patientenorganisaties
Volgens de NPCF moeten patientenorganisaties betrokken worden bij concentratie en spreiding van medisch specialistische zorg. De NPCF wil dat medische beroepsgroepen en patientenorganisaties samen de normen opstellen voor zorginkoop, gebaseerd op zowel kwaliteit als op volume.

Kwaliteit in Zicht
De NPCF wil samen met een aantal grote patientenorganisaties, onder andere met het programma Kwaliteit in Zicht (KIZ) toe naar een model waarbij medische beroepsgroepen en patientenorganisaties samen de normen voor goede zorg opstellen, gebaseerd op zowel zorginhoudelijke kwaliteit en volume als op kwaliteit van leven. “Het gaat niet alleen om of een operatie succesvol is maar ook hoe een patient en zijn naasten weer verder kunnen met hun leven. De NPCF vindt dat patienten ook moeten kunnen kiezen voor een behandeling die mogelijk minder effectief, maar ook minder belastend is,” vindt Wilna Wind.

reactie Wilna Wind op radio 1:

nos.nl/artikel/319809-ziekenhuizen-gaan-minder-doen.html

reactie Wilna Wind op NOS 18u en 20u journaal:

nos.nl/televisie/programmas/

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen