VieCuri Medisch Centrum wint Univé Paludanusprijs 2011

Array

Het Venlose VieCuri Medisch Centrum heeft de Univé Paludanusprijs 2011 gewonnen. Het winnende project’Niet-chirurgische behandeling van morbide obesitas’ helpt patienten met ernstig overgewicht hun leefstijl te veranderen, zodat een operatie in een deel van de gevallen kan worden vermeden. De Univé Paludanusprijs bestaat uit een film over het project, een onderscheiding en een geldbedrag van 10.000 euro. De prijs werd dinsdag 6 december uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Santpoort.

Niet-chirurgische behandeling van morbide obesitas
Voor patienten met ernstige obesitas bestaat behandeling meestal uit een operatie. VieCuri heeft een programma waarin patienten in drie jaar leren hun leefstijl structureel te veranderen. De patient krijgt behandeling in groepsvorm, afgewisseld met individuele consultaties bij internist, physician-assistent, dietist, inspanningsfysioloog en soms psycholoog. Patienten vallen gemiddeld blijvend 19 kilo af in 18 maanden. Zo kan operatie in 20-25 procent van de gevallen vermeden worden. Medicatie wordt in die gevallen afgebouwd en sommige ziektes worden beter ingesteld of genezen.

Een onafhankelijke jury verkoos dinsdag uit de drie genomineerde projecten VieCuri Medisch Centrum tot winnaar. ‘Een prachtig en moedig project dat tegen de medicaliseringsstroom ingaat’, aldus jury-vice-voorzitter Ruud Lapré, voorzitter NVZD en em.hoogleraar Gezondheidszorgbeleid en -economie. ‘De patientenbetrokkenheid is onderdeel van het proces. Onderscheidend zijn ook de preventieve aspecten.’

Internist Samyah Shadid en physician assistant Femke Ewalds van VieCuri Medisch Centrum namen de Paludanusprijs dinsdagmiddag in Santpoort in ontvangst uit handen van Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van Univé-VGZ-IZA-Trias. ?Een terechte winnaar?, aldus Jeanette Horlings-Koetje. ‘De passie vanuit het team voor de gezondheidszorg en de patient is de kracht van het hele proces. We hopen dat dit project navolging gaat krijgen, bij andere ziekenhuizen, maar ook inhakend bij de eerste lijn.’

De andere twee genomineerde projecten waren ‘CT-scan op inloop, werken zonder wachtlijst’ van ziekenhuis Rijnstate Arnhem en ‘Zó Actief’ van Triade uit Almere. Ook deze projecten kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding.

Met de Univé Paludanusprijs wil Univé-VGZ-IZA-Trias de kwaliteitsverbetering van de zorg in Nederland zichtbaar maken en bevorderen. De prijs werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. In totaal dongen 51 projecten van zorginstellingen uit heel Nederland mee naar de prijs.

Meer informatie over de Univé Paludanusprijs, de winnaar en de andere genomineerden: www.unive.nl/paludanusprijs

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen