The Lancet Oncology publiceert finale resultaten van het POBASCAM* onderzoek

Array

HPV-test beter dan traditionele uitstrijkje
VUmc: onderzoek bevestigt advies Gezondheidsraad
Vorige week publiceerde het prestigieuze The Lancet Oncology de resultaten van een longitudinaal onderzoek, dat meer dan 10 jaar liep en in opdracht van Zorg Onderzoek Nederland is uitgevoerd door het VUmc onder leiding van prof. dr.  Chris Meijer.  In het  POBASCAM onderzoek zijn bijna 45.000 Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 29-56 jaar getest op baarmoederhalskanker, waarbij de ene groep met het traditionele uitstrijkje werd getest en de andere groep met een DNA HPV-test.

Uit deze studie is reeds geconcludeerd dat de HPV-test sensitiever is in de detectie van baarmoederhalsafwijkingen dan cytologie. Echter, deze resultaten waren nog niet eerder vergeleken in 2 screeningsrondes met een tussenliggende periode van 5 jaar.  De publicatie van vorige week geeft nu duidelijk aan dat implementatie van de HPV-test in bevolkingsonderzoek leidt tot eerdere detectie van klinisch relevante afwijkingen van de baarmoederhals, die tijdig en adequaat behandeld kunnen worden en daarmee betere bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Volgens de auteurs vormen deze resultaten het bewijs om over te gaan op HPV-testen in het nationaal bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

De hr HPV-tests die de Gezondheidsraad beschouwt als klinisch valide en betrouwbaar zijn de GP5+/6+ PCR tests toegepast in het POBASCAM onderzoek, en de QIAGEN hc2 test. De hc2 HPV DNA-test werd toegepast in vele studies die een belangrijke bijdrage hebben geleverd  aan de totstandkoming  van het  Gezondheidsraad-advies van 24 mei 2011.

De VUmc publiceerde afgelopen donderdag een persbericht hierover. Op http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(11)70296-0/abstract kunt u de abstract lezen van het artikel in The Lancet Oncology.

QIAGEN N.V., gevestigd in Venlo, is de wereldwijd toonaangevende diagnostische onderneming op het gebied van HPV- testen. QIAGEN ondersteunt de ontwikkeling van nationale screeningsprogramma?s door het aanbieden van de klinisch meest onderbouwde DNA HPV- screeningstest, Hybrid Capture®2, en  geïntegreerde en bewezen technologische oplossingen, die betrouwbare en kostenefficiente resultaten opleveren. Bovendien heeft het bedrijf ervaring met de invoering van primaire HPV-screening in verscheidene landen. QIAGEN werkt steeds nauw samen met al haar partners aan de ontwikkeling van diverse implementatieprogramma’s en geeft ondersteuning  bij de opleiding van relevante deskundigen. Zo kunnen gezondheidsorganisaties vrouwen de best mogelijke screeningsprogramma?s aanbieden, gebaseerd op bewezen en veilige technologie en op financieel haalbare wijze.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen