Ziekenhuizen publiceren gestandaardiseerde sterftecijfers

Array

Ziekenhuizen aangesloten bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben vandaag de absolute sterftecijfers over 2010 openbaar gemaakt. Voor 68 van de 93 ziekenhuizen kon voor het eerst ook het gestandaardiseerde cijfer worden berekend.
De Nederlandse ziekenhuizen streven naar transparantie over de kwaliteit van geleverde zorg. Vorig jaar hebben de ziekenhuizen de absolute sterftecijfers gepubliceerd, dit jaar – zoals aangekondigd – ook de gestandaardiseerde. De gegevens zijn nog niet geschikt als keuze-informatie voor patienten, maar als indicator voor de ziekenhuizen zelf.

Inzicht in kwaliteit vraagt nauwkeurige registratie
De nu berekende gestandaardiseerde sterftecijfers maken nog geen kwaliteitsverschillen duidelijk. Het gestandaardiseerde sterftecijfer is een indicator die vooral nuttig is voor interne signalering en gebruik in de ziekenhuizen zelf. Er bestaan namelijk grote verschillen in de wijze waarop in Nederlandse ziekenhuizen de patientkenmerken worden geregistreerd en gecodeerd. Het registratiesysteem is oorspronkelijk voor interne administratieve doeleinden opgezet en het omvormen ervan tot een landelijke kwaliteitsregistratie vraagt tijd. Pas als voldoende degelijk gecorrigeerd is voor allerlei patient- en locatiegebonden factoren, kunnen dit soort cijfers voor directe kwaliteitsvergelijking worden gebruikt. Er wordt nu hard gewerkt om de registratie binnen afzienbare tijd overal eenduidig te maken.

Gestandaardiseerd sterftecijfer
Het absolute sterftecijfer geeft het aantal sterfgevallen en opnames per ziekenhuis weer. Het gestandaardiseerde sterftecijfer, gebaseerd op de Engelse HSMR (Hospital Standardized Mortality Ratio), is gelijk aan de verhouding tussen het werkelijke en het ‘verwachte’ aantal sterfgevallen in een ziekenhuis, vermenigvuldigd met 100. Het werkelijk aantal sterfgevallen is – per diagnosegroep – gecorrigeerd voor patient- en locatiefactoren die wel de kans op sterfte verhogen maar niets te maken hebben met kwaliteit van zorg. Met ‘verwachte sterfte’ wordt bedoeld de sterfte die op grond van het patientenprofiel kan worden verwacht. Als het gestandaardiseerde sterftecijfer uitkomt op 100, komt de werkelijke sterfte overeen met de verwachte sterfte.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen