Nader inzicht in oorzaak gevaarlijkeBrucella-infectie
ArrayRijksuniversiteit Groningen
Brucella-bacterien gebruiken de eiwitten VceB en VceC om het immuunsysteem van humane gastheercellen te omzeilen, blijkt uit het promotieonderzoek van Maarten de Jong. Dit biedt nieuwe aanknopingspunten voor de bestrijding van deze gevaarlijke bacterie.
Brucellose is een wereldwijd voorkomende ziekte van zoogdieren, die wordt veroorzaakt door bacterien van het geslacht Brucella. Deze kunnen op de mens worden overgedragen na consumptie van onder meer ongepasteuriseerde kaas en melk van besmette geiten en koeien. Infecties kunnen leiden tot koorts, verlies van gewicht, hevige hoofdpijn en een vergrote milt.
Maarten de Jong onderzocht hoe deBrucella-bacterie zich kan vermeerderen in menselijke gastheercellen. Hij identificeerde drie effector-eiwitten (VceA, VceB en VceC), die doorBrucellain humane gastheercellen worden geïnjecteerd en waarmee het immuunsysteem van de gastheer wordt gemanipuleerd. Zowel VceB als VceC blijken zich in het endoplasmatisch reticulum van gastheercellen te bevinden, zo laat De Jong zien. Ook bestudeerde de promovendus de gastheereiwitten waarmee VceB en VceC interacties aangaan. Mogelijk helpen de inzichten uit dit onderzoek bij de ontwikkeling van een nieuw antibioticum tegen Brucellose. Voor het zover is, is er echter nog uitgebreid onderzoek nodig.
Maarten de Jong (Groningen, 1980) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de University of California, Davis (VS) in een samenwerking met de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door de Public Health Service (PHS) in de VS.
Identification and charaterization of Brucella effector proteins
Datum: 04 januari 2012
Promotie: dhr. M.F. de Jong, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Identification and charaterization of Brucella effector proteins
Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl
Faculteit: Medische Wetenschappen