Physician Assistants mogen taken van artsen overnemen.

Array

Vandaag wordt het nieuwe wetsartikel 36a van de Wet BIG van kracht.
Door het bekrachtigen van deze nieuwe wet zijn Physician Assistants (PA’s) zelfstandig bevoegd tot het uitvoeren van (bepaalde) medische handelingen en het voorschrijven van UR-geneesmiddelen.
Dit is niet alleen goed nieuws voor alle PA’s in Nederland, maar vooral een enorm belangrijke stap bij taakherschikking in de zorg. Doordat de PA’s zelf diagnoses stellen, een
behandelplan maken en dit tevens uitvoeren met de bijbehorende medische handelingen, kunnen zij de medisch specialisten en huisartsen ondersteunen in hun werkzaamheden en een rol spelen bij het behouden van betaalbare en kwalitatief hoogstaande zorg.
Om deze kwaliteit te waarborgen, gebruikt de beroepsvereniging NAPA (Nederlandse Associatie Physician Assistants) als basis het (na)scholingssysteem dat artsen gebruiken. Alle PA’s die in dit systeem zijn opgenomen voldoen hiermee aan de wettelijk vereiste kwaliteitsnormen. Iedereen, zowel patienten als bijvoorbeeld apothekers en ziekenhuizen, kunnen deze lijst raadplegen op www.napa.nl.

De PA heeft een 2,5 jarige medische opleiding gevolgd op HBO Master niveau nadat hij/zij een HBO opleiding binnen de gezondheidszorg en minstens 2 jaar klinische ervaring heeft opgedaan. De PA-opleiding is op hoofdlijnen afgeleid van het curriculum van de universitaire opleiding Geneeskunde, met daarin onder andere een belangrijke plaats voor farmacotherapie.

Deze wetswijziging is mede tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen het ministerie van VWS, de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de NAPA.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen