Ziekenhuizen zowel goedkoper als veiliger maken

Array

Het is recessie. De geldkraan gaat dicht. Toch zijn er mensen die met grootse plannen het nieuwe jaar instappen. (FD)
Inderdaad, de voorpagina van het FD. Daar waar de nieuwe bestuursvoorzitter van het ABP, Henk Brouwer, met zijn ingezonden brief bij de ingezonden brieven moest aansluiten.”Maar wie een uurtje praat met Eduardo van den Berg van het jonge Amsterdamse bedrijf Pharmafilter, beseft dat er een kleine revolutie aankomt in ziekenhuisland.”

Het klinkt weinig sexy: het reorganiseren van de afvalhuishouding van ziekenhuizen. Maar wie een uurtje praat met Eduardo van den Berg van het jonge Amsterdamse bedrijf Pharmafilter, beseft dat er een kleine revolutie aankomt in ziekenhuisland. Ziekenhuizen kunnen goedkoper werken, met een hogere patientveiligheid.

In ziekenhuizen wordt er alles aan gedaan om medicijnen en besmette afvalstoffen (gebruikt verband, bloed, uitwerpselen) veilig te verwerken. ‘Maar de etensresten van iemand die ziek is, en potentieel besmettelijk is, worden gewoon als gft-afval behandeld’, zegt Van den Berg. ‘En de uitwerpselen van patienten die medicijnen slikken, komen gewoon in het riool terecht.’

Voor het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft bedacht Van den Berg een simpel alternatief voor de complexe afvalhuishouding. ‘Als het riool toch al potentiele besmettingen bevat, waarom gebruik je dat dan niet als afvoer voor ál het ziekenhuisafval?’, zegt Van den Berg. ‘Dat vereenvoudigt de interne logistiek. Achteraf zorgen we dat alles gezuiverd en goed verwerkt wordt.’

Biologisch afbreekbare wegwerppo’s
José Rimmelzwaan is projectleider bij het Reinier de Graaf ziekenhuis en is enthousiast: ‘We hebben bijvoorbeeld de klassieke po afgeschaft. Het reinigen kostte veel tijd en vergde veel hygienische maatregelen. We maken nu gebruik van biologisch afbreekbare wegwerppo’s. Dat vereenvoudigt het proces enorm. Verpleegkundigen halen de po op bij de patient en deponeren hem met inhoud en al in de “tonto”. Handenwassen, klaar’. De tonto oogt als een grote vaatwasser en is een soort shredder die al het afval vermaalt en de riolering instuurt.

Omdat er minder handelingen met de po’s nodig zijn, neemt de kans op ziekenhuisinfecties af. Rimmelzwaan: ‘De meeste infecties verspreiden zich via de handen van het verplegend personeel. De wegwerppo wordt maar één keer gebruikt, vergt minder handelingen en is dus veiliger.’ Dit is een belangrijk punt voor het ziekenhuis. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu overlijden jaarlijks duizend mensen in Nederland aan ziekenhuisinfecties.

Op het ziekenhuisterrein staat een grote witte container. Hier komt de riolering uit en wordt het afvalwater gezuiverd. ‘In verschillende stappen maken we het water schoon. Ook medicijnresten worden verwijderd, wat bij gewoon drinkwater niet altijd het geval is’, vertelt Van den Berg. De vaste organische stoffen worden vergist en met het biogas wordt elektriciteit opgewekt. ‘We hebben nauwelijks elektriciteit van het stroomnet nodig.’

Veel belangstelling van ziekenhuizen
De installatie kost een ziekenhuis €2 mln. ‘Dat verdient het in vijf tot zes jaar terug’, zegt Van den Berg. De vereenvoudigde afvalstroom bespaart geld. Voor ziekenhuizen die met Pharmafilter in zee willen maar de investering niet kunnen financieren, is een leaseconstructie bedacht.

Van den Berg rekent op een doorbraak in 2012. Het Zorgsaam ziekenhuis in Terneuzen heeft een voorlopige koopovereenkomst getekend. ‘Ruim 40 andere Nederlandse ziekenhuizen hebben ook belangstelling getoond, evenals ziekenhuizen uit landen als Duitsland, Spanje en Canada.’

En dan de quote:

“In verschillende stappen maken we het water schoon. Ook medicijnresten worden verwijderd, wat bij gewoon drinkwater niet altijd het geval is’, vertelt Van den Berg”

Het FD laat het passeren, het zijn duistere tijden.

Bron: Farma Actueel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen