Verder uitkleden zorgverzekering ramp voor de patiënt

Array

SP-Kamerlid Renske Leijten is ‘not amused’ over het uitgelekte conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) om het basispakket van de zorgverzekering nog verder te ontmantelen. ‘Het is weer het oude recept: geef de patient de schuld. Wanneer je ziek wordt, of hulp nodig hebt, krijg je de rekening gepresenteerd. Het is het ‘eigen-schuld-dikke-bult beleid’ dat we al jaren zien. Alsof je kiest voor ziekte of zorgbehoevendheid’.

RTL nieuws onthulde vanavond het conceptadvies van het CvZ, een onderzoek – op verzoek van het kabinet – naar een bezuiniging van maar liefst 1,3 miljard. Dit moet, zoals in het regeer- en gedoogakkoord is aangekondigd, door het basispakket van de zorgverzekering fors te verkleinen: aandoeningen met een zogenaamde ‘lage ziektelast’ worden niet langer vergoed. Renske Leijten: ‘Dat betekent dat aandoeningen waar je niet ziek van wordt niet meer vergoed worden. Denk dan aan bijvoorbeeld hoofdpijn of spataderen, behandeling daarvan is dan voor eigen rekening. Of het behandelen van voetschimmel of huidinfecties, het college stelt voor dit voor 2013 al uit de basisverzekering te schrappen. Maar hoe het college ook zoekt, ze geeft in het concept aan dat de ingeplande besparing van 1,3 miljard niet realistisch is. De SP vindt het voorstel ook onwenselijk’.

Uit het uitgelekte conceptadvies van het CvZ blijkt dat de bezuiniging onmogelijk is zonder de solidariteit in de zorg af te breken. Het college schrijft letterlijk: ‘Een zeer belangrijk ongewenst effect is de kostenstijging voor individuele patienten, vooral in de groep met veel comorbiditeit (de chronisch zieke)’. Daarbij stelt het college dat de bezuiniging onhaalbaar is. Daarom doet zij het voorstel om alle vergoedingen die met ouderdom te maken hebben uit het basispakket te schrappen. Leijten: ‘Een zeer kwalijk voorstel van het College. Alsof het een verwijtbare fout is dat je oud wordt. Je kunt het niet maken om mensen die altijd premie betaald hebben, aan het einde van hun leven toegang tot bijvoorbeeld loophulpmiddelen te ontzeggen!’

Leijten hekelt de agenda om steeds meer kosten bij de patient of oudere neer te leggen: ‘De zorgkosten worden door deze voorstellen niet verminderd, maar de rekening wordt verplaatst. Het is beter om het roer om te gooien en kosten te besparen waar ze worden gemaakt. Wanneer artsen niet meer worden aangezet tot ‘omzet draaien’, door ze in loondienst te nemen, zijn we al één stap in de juiste richting. Als daarbij de bureaucratische mallemolen wordt afgebroken, besparen we hetzelfde zoniet meer, en dan zónder de (toekomstige) zieke of oudere te pakken. Daarbij is algemeen bekend dat de heilzame werking van de markt leidt tot hogere zorgkosten, kappen met die marktwerking in de zorg’.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen