Basis GGZ sterker met simpele bekostiging

Array

Het wordt makkelijker om dicht bij huis psychische zorg te krijgen als de bekostiging van de Basis GGZ eenvoudiger wordt. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan de minister. Op dit moment komen mensen met lichtere en niet-complexe psychische klachten relatief snel bij duurdere tweedelijns GGZ terecht. Met één helder bekostigingssysteem kunnen meer mensen zorg dicht bij huis krijgen.

GGZ-zorg wordt nu vanuit verschillende systemen bekostigd: vanuit de huisarts, de eerste- en de tweedelijns GGZ. Voor ieder systeem gelden verschillende vergoedingen en eigen bijdrages. Bovendien lopen verzekeraars op tweedelijns GGZ weinig risico, en op eerstelijns GGZ veel meer. Dit alles zorgt ervoor dat voor de behandeling van mensen met lichtere en niet-complexe psychische aandoeningen prijzen gerekend worden die bedoeld zijn voor de zware en complexe problematiek van de specialistische tweedelijns GGZ.

De NZa adviseert de minister om de financieringssystemen voor lichte problematiek te vervangen door een uniform systeem met heldere zorgprestaties en vrije prijzen. De DBC-prestaties en tarieven van de specialistische GGZ zijn dan voortaan alleen nog van toepassing op de echt complexe problematiek. Verder nodigt de NZa in het advies partijen uit om met ideeen te komen voor deze nieuwe prestaties voor generalistische GGZ.

De eerste opvang van psychische klachten is nu vaak bij de huisarts. Praktijken kunnen voor psychische screening en diagnostiek een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) inzetten. Omdat die betaald wordt uit een opslag op het abonnementstarief van de huisarts en omdat dit een tijdelijke ophoging betreft, zijn huisartsen terughoudend bij het aannemen van een POH-GGZ. Huisartsen hebben zelf vaak geen tijd voor een uitgebreide diagnose en mensen komen zo al snel in de tweedelijns GGZ terecht. GGZ-ondersteuners moeten breder inzetbaar worden, vindt de NZa. Dat kan door de regeling voor POH-GGZ definitief in te voeren en er vrije tarieven te laten gelden.

De minister heeft de NZa om advies gevraagd omdat ze de functie Basis GGZ wil versterken. Aanleiding hiervoor is dat steeds meer mensen met lichtere psychische problemen in de specialistische GGZ terechtkomen en na specialistische behandeling keren te weinig mensen terug naar de basiszorg. Op basis van het advies van de NZa neemt de minister een beslissing over hoe zij de basis GGZ wil versterken.

Bron: NZa

Recente artikelen