Ongerustheid huisartsbestuurders LHV niet nodig

Array

Bestuurlijke onrust slecht voor patienten
De ongerustheid die vorige week werd geuit op de extra vergadering van de Ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is begrijpelijk, maar juridisch onterecht en dus onnodig.

Veel huisartsen geven te kennen zich onveilig te voelen in hun bestuurlijke rol. Directe aanleiding daarvoor is de onlangs door de NMA opgelegde boete door de NMA van 7,7 miljoen euro vanwege het vermeend overtreden van de mededingingswet. Maar ook in besturen van ketenzorgorganisaties en huisartsenposten heerst zodanige onzekerheid dat zelfs op de patient gerichte projecten dreigen te worden opgeschort dan wel afgeblazen. In dat geval krijgen zelfs de patienten er concreet last van, zo betogen de huisartsen.

Soep minder heet gegeten
Hoewel de ongerustheid van de huisartsen begrijpelijk is, komt deze mogelijk vooral voort uit onwetendheid. Want in werkelijkheid wordt de soep minder heet gegeten dan deze nu wordt opgediend. Voor het persoonlijk aansprakelijk stellen van bestuurders is meer vereist dan enkel schuld. Er zal sprake moeten zijn van ernstige nalatigheid, (bewuste) roekeloosheid of grove onachtzaamheid.

In Artikel 2:9 van het Burgerlijk Wetboek is de aansprakelijkheid van bestuurders vastgelegd. Het verplicht de bestuurders tot het voeren van ‘behoorlijk bestuur’. Bij dit begrip kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de Zorgbrede Governance Code. Een bestuurder is echter niet aansprakelijk voor tekorten in een vennootschap of vereniging als hij zijn werk en functie naar behoren heeft uitgevoerd. Ook het normale ondernemersrisico wordt nooit als onbehoorlijk bestuur aangemerkt.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Hoewel de ongerustheid en angst voor de persoonlijke omstandigheden dus niet terecht is, is deze wel begrijpelijk. Want de politiek-bestuurlijke context van de zorg maakt besturen vandaag de dag een ongewisse exercitie. Daarom is het voor de huisartsen goed te weten dat ook over het laatste stukje risico van besturen geen bezorgdheid hoeft te bestaan. Dit risico is namelijk eenvoudig af te dekken met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Voor een verhoudingsgewijs lage premie koopt daarmee ieder bestuurslid op voorhand zijn privéaansprakelijkheid af, voor als het onverhoopt toch fout mocht gaan. En daarmee kunnen ook de huisartsen met een gerust hart en vol overgave betrokken zijn bij het besturen van hun eigen beroepsveld.

Sibbing & Wateler is een onafhankelijk adviesbureau met circa 95 medewerkers en is gespecialiseerd in de praktijkbegeleiding van vrije medische beroepsbeoefenaren. Daarnaast adviseert Sibbing en Wateler cs over contracten, financieringen, financiele planning, hypotheken, assurantien en pensioenen. Tot slot bemiddelt het bureau bij het afsluiten van overeenkomsten met banken en verzekeraars.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen