Prinses Beatrix Fonds prijst veelbelovende jonge wetenschapper

Array

Arts-assistent Fieke Cox van het LUMC ontving, uit handen van directeur Jan-Ite de Ruijter van het Prinses Beatrix Fonds de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste publicatie in het vakgebied spierziekten. De uitreiking vond plaats tijdens het Prinses Beatrix Fonds Symposium Neuromusculaire Ziekten te Amsterdam.

Publicatie
De tweeendertig jarige Cox ontving de prijs, vanwege haar publicatie in het hoog aangeschreven klinisch neurologisch tijdschrift “Brain”. Cox doet onderzoek naar de spierziekte Inclusion Body Myositis (IBM). IBM is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in de spieren aan de voorkant van de dijen en in de spieren van de onderarmen en -benen. Daardoor worden deze spieren dunner en treedt toenemend krachtverlies op. Tot nu toe is er geen goede behandeling voor deze aandoening mogelijk.

Cox en haar collega-onderzoekers volgden maar liefst twaalf jaar lang een grote groep mensen met IBM. In de publicatie van Cox concludeert zij dat mensen met IBM gemiddeld even oud worden als gezonde leeftijdsgenoten maar met een “onverwacht” slechte kwaliteit van leven. Door de lange looptijd van het onderzoek heeft Cox kunnen aantonen dat IBM ernstiger is dan voorheen werd gedacht. Voor een groot aantal patienten is het “onverwacht” slechte beloop van de ziekte aanleiding tot levensbeeindiging. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat mensen met IBM beter begeleid moeten worden in de laatste fase van de ziekte en dat het belangrijk is om groepen patienten goed, maar met name lang te volgen.

Prinses Beatrix Fonds legt focus op spierziekten
Directeur Jan-Ite de Ruijter van het Prinses Beatrix Fonds onderstreept het belang van onderzoek naar spierziekten in het algemeen: “Het is zeer positief dat veelbelovende jonge talenten onderzoek verrichten naar spierziekten. Wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om spierziekten te bestrijden. In het werkveld van spierziekten heeft het Prinses Beatrix Fonds de afgelopen jaren veel kennis en kunde opgebouwd en hebben wij veel kunnen bereiken.

In de toekomst wil het Prinses Beatrix Fonds zich gaan concentreren op het wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten en de verbetering van kwaliteit van leven van mensen met een spierziekte. Om wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten voor de toekomst veilig te stellen is het stimuleren en het behouden van potentiele toponderzoekers, zoals Fieke Cox, erg belangrijk. Met onze jaarprijs en het daaraan verbonden geldbedrag willen we dat benadrukken.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen