Jan van Bergen bijzonder hoogleraar Hiv en Soa in de eerste lijn

Array

Jan van Bergen is benoemd tot bijzonder hoogleraar Hiv en Soa in de eerste lijn aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Een huisarts is in Nederland een belangrijke zorgverlener op het terrein van hiv en andere soa. Met het instellen van de leerstoel willen het Aids Fonds en Soa Aids Nederland een bijdrage leveren aan een effectieve praktijkvoering en aan een optimale kwaliteit van zorg op het terrein van soa en hiv.

Het begint met praten
Jan van Bergen is zelf huisarts in Amsterdam: ‘De huisarts signaleert 70 procent van alle soa’s. Hij ziet de risicogroepen, zoals jongeren, migranten, mannen die seks hebben met mannen, dagelijks in zijn spreekkamer. Maar het begint met praten. Seksualiteit moet bespreekbaar zijn in de spreekkamer, anders kom je nooit tot een goede behandeling.’

Onderzoek
De afgelopen vijftien jaar heeft Van Bergen zich beziggehouden met het onderwijs en onderzoek van seksueel overdraagbare infecties, met name rondom Chlamydia en hiv. Van Bergen wil in zijn functie als bijzonder hoogleraar, de kwaliteit van huisartsgeneeskundig handelen op dit vakgebied middels onderzoek en onderwijs beter in kaart te brengen en te helpen verbeteren en borgen.

Loopbaan
Vanaf 1994 is Van Bergen met hiv en soa in Nederland bezig. Sinds 2003 is hij werkzaam als programmaleider bij Soa Aids Nederland. Daarnaast werkt hij als huisarts in Gezondheidscentrum Venserpolder in Amsterdam. Sinds 2010 is hij voorzitter van de expertgroep Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. Van Bergen heeft vele publicaties op zijn naam staan onder meer in vaktijdschriften als British Journal of General Practice, Sexually Transmitted Infections en International Journal of STD & AIDS.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen