Nieuwe generatie senioren wil autonomie behouden

Array

ouderen

Op 1 januari 2012 opende De Kompanen haar deuren, een landelijke organisatie die senioren gezelschap, activiteiten en sociale contacten biedt om eenzaamheid te voorkomen en de zelfredzaamheid van ouderen te helpen behouden.
Het aantal ouderen in onze samenleving groeit hard en de babyboom generatie die nu met pensioen gaat, versterkt dit effect. Langer zelfstandig en onafhankelijk blijven wonen appelleert aan de wens van de nieuwe senioren om zolang mogelijk autonoom te blijven. Bovendien voorziet men in de zorg de komende jaren een groot tekort aan personeel. Zelfredzaamheid wordt daardoor ook bittere noodzaak.

Uit onderzoek blijkt ook dat 50.000 75-plussers nauwelijks familiecontact heeft. “De roep om behoud van zelfstandigheid mag niet betekenen dat de eenzaamheid toeneemt. Dat was de reden voor ons om De Kompanen te starten”, zegt directeur Franca Blomjous.
Met het verstrijken der jaren, het grijzer worden van de haren en de grote levenservaring worden wij mensen rijker en wijzer. “In plaats van de vergrijzing als een last te zien willen wij juist die wijsheid en rijkdom zien en zichtbaar maken. Wij beogen met de Kompanen dat senioren zich gekend blijven voelen.” Afhankelijk van interesses, levensstijl en behoeften van senioren wordt een Kompaan aan hen gekoppeld, die op gezette tijden gezelschap biedt. “We kunnen senioren net dat zetje geven dat zij nodig hebben om zin in het leven te houden en het beste uit het leven te blijven halen,” aldus Franca Blomjous. “Het kunnen delen van mooie momenten is wat het leven waardevol maakt.”
Elke senior krijgt een eigen kompaan. Er is continuïteit en er wordt een persoonlijke, langdurige relatie opgebouwd. Met hun kompaan kunnen senioren onder meer activiteiten ondernemen zoals wandelen, fietsen, zwemmen, bezoeken brengen aan musea, concerten of theater. Samen of in groepen. Maar het kan ook gaan om boodschappen doen en gezond koken. Of het fotoboek afmaken voor de kleinkinderen. Een goed gesprek, of iets doen wat je altijd graag deed maar waar je niet meer aan toe komt. Indien er problemen zijn met het gezichtsvermogen kan de krant voorgelezen worden. Ook ondersteuning bij het gebruik van moderne media is mogelijk. De client heeft de regie.
Ook voor kinderen kan De Kompanen geruststelling brengen. Kinderen die het druk hebben met eigen gezin en carrière of het moeilijk kunnen opbrengen vaak bij hun vader of moeder langs te gaan. Blomjous: “Voor kinderen is het fijn te weten, als zij zelf niet in die gelegenheid zijn, dat iemand elke dag even kijkt of de gordijnen open zijn en alles goed gaat. Of er in ieder geval wekelijks iemand even langs gaat. Als er medische zorg nodig is – die door De Kompanen niet geboden wordt – dan signaleren wij dat en schakelen zonodig ook de juiste zorginstanties in.”
De Kompanen verwacht dat gezelschap en regelmatig sociaal contact oneigenlijk gebruik van zorgfaciliteiten vermindert. Blomjous: “Huisartsen worden bijvoorbeeld geconfronteerd met ‘patienten’ die meer vanwege behoefte aan sociaal contact komen dan voor een werkelijk fysiek probleem. Dat is feitelijk oneigenlijk gebruik van de zorg. We zien in het buitenland bij vergelijkbare initiatieven dat regelmatig sociaal contact tot verhoging van welzijn leidt en de oneigenlijke zorgvraag reduceert”.

De Kompanen is een landelijk opererend netwerk en de diensten van de kompanen kunnen mogelijk voor een deel uit Persoonsgebonden Budget worden betaald door de senioren. De kompanen worden allemaal opgeleid en gecertificeerd.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen