Jonge wetenschappers zetten nieuwe stappen om ziekte kanker onder controle te krijgen

0
139

Naast zoeken naar behandeling ook aandacht voor preventie vanwege enorme stijging aantal kankerpatienten.
Tijdens een unieke bijeenkomst hebben jonge wetenschappers uit de hele wereld opnieuw  een stap gezet om het hoofd te bieden aan een groeiend probleem: een steeds groter wordende groep kankerpatienten en het gebrek aan effectieve behandelmethoden voor deze ziekte. De conferentie “Understanding Life, The Young Ones”, een initiatief van de stichting Inspire2Live werd gehouden onder het motto: ‘Reinventing discovery for the benefit of the patient’.

Intensieve samenwerking noodzakelijk in kankerbestrijding
De in Amsterdam gehouden conferentie, een vervolg op een eerste bijeenkomst in januari 2011, was dit keer georganiseerd voor de aanstormende generatie topwetenschappers. Vijf groepen jonge onderzoekers bogen zich gedurende twee dagen over de vraag hoe kankeronderzoek beter en sneller kan. Ook zij onderschreven de noodzaak om nieuwe wegen in te slaan en te zoeken naar intensieve samenwerking op het gebied van kankeronderzoek. Huidige problemen als onderlinge competitie, eigendom van data en overregulering moeten worden overwonnen door het stimuleren van data-uitwisseling, standaardisatie en een actievere rol voor de kankerpatient. Gezamenlijk schreven de jonge wetenschappers voorstellen op vijf gebieden:

1.     Creating a breakthrough in Oncology;
2.     From Target to Trial;
3.     New methods for better results;
4.     Faster trials for faster results, en
5.     Lifestyle & Prevention.

 

De uitkomsten voor elk van deze groepen was zeer inspirerend te noemen en wordt de komende tijd omgezet in concrete onderzoeksvoorstellen, die zich vooral richten op het opzetten van samenwerking tussen verschillende instituten en disciplines. Belangrijk was de aandacht op deze conferentie voor  Lifestyle en preventie naast het zoeken naar de oplossingen voor de ziekte. Want gezien de enorme stijging in het aantal kankergevallen kan de ziekte alleen het hoofd worden geboden als er ook meer kankergevallen worden voorkomen.

 

Peter Kapitein, ambassadeur van Alpe d’HuZes en Inspire2Live benadrukt: “In lijn met onze missie heeft ons wetenschappelijk comité zorgvuldig alle programma’s getoetst aan de mate waarin de patient centraal staat en de mate van samenwerking die ermee wordt bewerkstelligd. De conferentie The Young Ones in Amsterdam van 25 en 26 januari heeft eens te meer bewezen dat het nu echt tijd is voor een constructieve samenwerking tussen patienten, wetenschappers en artsen om kanker tot een chronische ziekte te maken.”

 

Alle presentaties van de conferentie, die werd geopend door KNAW directeur Robbert Dijkgraaf en directeur van De Nederlandsche Bank, Frank Elderson, zijn terug te vinden op www.inspire2live.org

Bron: Inspire2Live

Vorig artikelStop de Obesibus en redt de dietist!!!!
Volgend artikelSJG Weert maakt keuzes in het aanbieden van complexe zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.