Nederlander wil levens redden met bloeddonatie

Array

Driekwart Nederlanders bekend met bloeddonorschap
Het leven van een ander redden is voor Nederlanders de belangrijkste reden om bloed te doneren. Dat daardoor de kans groter wordt dat zij zelf ooit gered worden, is voor een kwart een reden. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 1.059 respondenten, uitgevoerd in opdracht van Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 1 op de 5 Nederlanders meer geneigd is om bloed te doneren als hij een donor kent. 56 Procent van de Nederlanders is bekend met bloeddonorschap door vrienden en kennissen. Robert Heckert, woordvoerder van Sanquin, wijst naar de groeiende rol van social media bij de bekendheid van bloeddonatie: ‘We zien dat veel bloeddonors twitteren of facebooken als ze bloed gaan geven. Zo raakt de vriendenkring er al snel bekend mee.’

Driekwart bekend met bloed geven
Driekwart van de Nederlanders weet dat bloeddonatie bestaat. Heckert: ‘Dat is goed nieuws. Sanquin blijft streven naar optimale informatievoorziening om zo veel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van het belang van bloeddonatie.’ Het leveren en produceren van bloed en geneesmiddelen die uit bloed worden gemaakt, redden veel levens. ‘Niet alleen door transfusie zelf, maar ook doordat we onderzoek uitvoeren waarmee we de kennis over bloed en transfusiegeneeskunde bevorderen’, aldus Heckert.

 

De belangrijkste redenen om bloed te geven:

1.     Levens redden (66 procent)
2.     Een ander helpen (61 procent)
3.     Bloed geven zodat je ook zelf geholpen kunt worden (25 procent)

 

Over het onderzoek
TNS Nipo voert jaarlijks in opdracht van Sanquin onderzoek uit naar de bekendheid van Nederlanders met bloeddonorschap en de bereidheid om bloeddonor te worden. Het onderzoek werd in het najaar 2011 uitgevoerd onder 1059 respondenten.

 

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiente productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patienten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Bron: Sanquin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen