Hoe werf je meer orgaandonoren?

Array

Er is in Nederland een groot tekort aan donoren, met als gevolg: lange wachtlijsten voor orgaantransplantatie. Dit terwijl er potentieel driemaal zoveel donoren zijn als gerealiseerde donatieprocedures. In tegenstelling tot andere Europese landen lijkt Nederland slechte donatiecijfers te hebben, hoewel er geen universele definitie voor het begrip donorpotentieel bestaat. Om landen onderling te kunnen vergelijken, is een voorstel gedaan voor deze universele definitie van een potentiele orgaandonor. Een belangrijke reden voor het verliezen van potentiele orgaandonoren is het bezwaar van nabestaanden. Nichon Jansen onderzocht of het toestemmingpercentage verhoogd kan worden door middel van de training ‘Communicatie rond donatie’. Getrainde donatiedeskundigen begeleiden de familie vanaf opname op de IC tot en met het donatiegesprek. Het resultaat toont aan dat de training én het langdurige contact tussen donatiedeskundige en familie de beslissende factoren zijn in een significant hoger toestemmingpercentage ten opzichte van twee controleziekenhuizen. Lees meer over dit onderzoek op www.ru.nl/wetenschapsagenda.

Biografie
Nichon Jansen-Frazer (Amsterdam, 1970) studeerde Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht, met als specialisatie management en organisatie. Bovenstaand promotieonderzoek voerde ze uit op de afdeling Nierziekten van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i). Ze is senior beleidsmedewerker/onderzoeker bij de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Datum: donderdag 9 februari 2012
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. N.E. Jansen e/v Frazer
Promotors: prof. dr. A.J. Hoitsma
Titel promotie: Organ donor shortage in the Netherlands; Definition of the potential donor pool and the role of family refusal

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen