Researchcentrum SPRINT ontvangt subsidie van SNN

Array

Universitaire samenwerking met bedrijven in Center of Research Excellence
Researchcentrum SPRINT heeft een subsidie van 1.5 miljoen euro van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) toegekend gekregen. Met deze subsidie zal SPRINT binnenkort 16 nieuwe projecten starten, die allemaal gericht zijn op het bevorderen van de mobiliteit van ouderen.

SPRINT, op 29 juni 2011 geopend, krijgt hiermee een vliegende start. SPRINT bundelt de krachten van kennisinstellingen, zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Twente (UT) en INCAS3 met tientallen bedrijven en zorginstellingen met als doel het herstel en de verbetering van de mobiliteit van ouderen door high-tech innovaties.

SPRINT ontwikkelt nieuwe vormen van preventie en revalidatie, en werkt daarbij intensief samen met de industrie om innovaties in de vorm van producten die ouderen mobiel houden of maken, snel in de markt te zetten. Ook zal SPRINT betere prothesen en orthesen ,veel gebruikt door ouderen- ontwikkelen, die eenvoudiger te gebruiken zijn. De nieuwe innovaties verminderen de financiele en personele druk op ziekenhuizen en zorgen ervoor dat ouderen langer zelfredzaam en daarmee ook beschikbaar voor de arbeidsmarkt zijn. De ambitie is een langere zelfstandigheid van een groeiende groep ouderen, met middelen die bij hen thuis inzetbaar zijn.

Center of Research Excellence

SPRINT (Smart Prevention, Rehabilitation & INtervention Technologies at home for improved mobility) is een van de acht nieuwe Centers of Research Excellence die Nederland sinds dit jaar rijk is. Het SPRINT research-programma geeft een antwoord op de landelijke behoefte aan oplossingen voor het vraagstuk dat de toenemende vergrijzing met zich meebrengt. Dit initiatief bundelt de krachten van bedrijfsleven, onderzoeks- en gezondheidszorginstellingen op het terrein van onderzoek naar nieuwe medische apparaten, programmatuur en hulpmiddelen. Preventie en kostenbesparing zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. De inzet van techniek is de meest kansrijke methode om dit te bereiken.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen