Centrum voor Thuisbeademing is verhuisd

Array

Het jubilerende Centrum voor Thuisbeademing Maastricht (CTbM) heeft een nieuw onderkomen gekregen in het MECC. De nieuwe behuizing wordt op woensdag 15 februari feestelijk geopend. Onderdeel van het programma is een demonstratiewedstrijd rolstoelhockey in het ziekenhuis door de Black Scorpions.

De verhuizing van het CTbM is nodig geworden omdat de behuizing in het azM/ Maastricht UMC+ te krap werd. Het centrum is een onderdeel van de afdeling longziekten van het azM/ Maastricht UMC+ en dat blijft ook zo. Het nieuwe onderkomen is een mooie gelegenheid om het jubileumjaar (het CTbM bestaat 25 jaar) te vieren. In het kader van het jubileum zal er in het najaar bovendien een symposium over de mogelijkheden en onmogelijkheden van (thuis)beademing gehouden worden.

Thuisbeademing kan een ideale oplossing zijn voor patienten die min of meer permanent afhankelijk zijn van kunstmatige beademing maar niet opgenomen hoeven te worden in een kliniek. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die lijden aan de spierziekte ALS, de ziekte van Duchenne (spierdystrofie), maar ook COPD-patienten en mensen die last hebben van slaap-apneu, en alleen ’s nachts behoefte hebben aan beademing of ademhalingsondersteuning. Helaas wordt de behoefte aan thuisbeademing niet altijd onderkend. Het fenomeen is ook nog relatief nieuw en nog steeds in ontwikkeling. Ook het kostenaspect speelt een rol. Niet eens zo zeer vanwege het apparaat dat in de woning van de patient komt te staan; de grootste kosten zitten in de expertise, de begeleiding in de zorgketen, in het scholen van mantelzorgers en wijkverpleegkundigen.

Het Maastrichtse Centrum voor Thuisbeademing bestrijkt geheel Zuidoost-Nederland. Momenteel worden er in het verzorgingsgebied van het centrum zo’n 450 patienten thuis beademd. Doel van die thuisbeademing is de kwaliteit van leven van de patient (bijvoorbeeld bij de spierziekte ALS) verbeteren, en de risico’s, zoals hersenletsel en hart/vaatziektes, te reduceren. Het centrum verzorgt een 24-uurs back-up voor de mantelzorgers en wijkverpleegkundigen die de clienten dagelijks bijstaan. Het Maastrichtse team bestaat uit drie longartsen, zeven verpleegkundigen, een maatschappelijk werkster, twee secretaresses en drie instrumentatietechnici. Behalve in Maastricht zijn er in Nederland ook centra voor thuisbeademing in Groningen, Utrecht en Rotterdam.

De opening van het nieuwe onderkomen op 15 februari wordt voorafgegaan door een programma van lezingen over onder meer de geschiedenis van het CTbM, neuro-musculatoire aandoeningen, COPD en ethische kwesties. Deze ‘academische zitting’ is bedoeld voor de professionals die te maken hebben met (thuis)beademing (huisartsen in de regio, revalidatiecentra, longartsen, neurologen, KNO-artsen etc). Aansluitend vindt er in het ziekenhuis een demonstratie rolstoelhockey plaats, met medewerking van de Black Scorpions uit Valkenburg, de Nederlands Kampioen Rolstoelhockey van 2011 in de Hoofdklasse. De leden van deze club zijn jongens van 14 tot 22 jaar die lijden aan de Ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte (spierdystrofie) waarbij vanaf een bepaalde leeftijd permanente beademing noodzakelijk is.

Geïnteresseerde journalisten zijn uiteraard van harte welkom het programma bij te wonen. De lezingen beginnen om 14.00 uur en vinden plaats in de Greepzaal op de vierde verdieping van het azM. De demonstratie door de Black Scorpions vindt even verderop plaats op het terras van niveau 4 en begint om 15.40 uur. Om 16.45 uur staat de officiele opening van het nieuwe Centrum voor Thuisbeademing in congrescentrum MECC gepland.

bron: SCD

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen