Behandeling van spina bifida vóór de geboorte met de toepassing van weefseltechnologie

Array

Voor kinderen met een aangeboren afwijking, zoals een spina bifida (‘open rug’), kan behandeling tijdens de zwangerschap soms een betere prognose geven. Maar chirurgie bij ongeboren kinderen brengt ook risico’s voor moeder of kind met zich mee. Het risico op complicaties kan eventueel worden verminderd door het toepassen van weefseltechnologie, ofwell tissue engineering. Gynaecoloog Alex Eggink belicht technieken en materialen voor chirurgie bij ongeboren kinderen. Een van die materialen is de collageenmatrix, een kunstweefsel op basis van collageen. Hierop nestelen zich lichaamseigen cellen en het collageenmatje wordt uiteindelijk vervangen door het weefsel van het kind. Met behulp van een schapenmodel onderzocht Eggink het gebruik van de collageenmatrix  bij operaties in de baarmoeder bij kinderen met spina bifida. Met het onderzoek geeft Eggink verdere onderbouwing voor het toepassen van chirurgie bij ongeboren kinderen met spina bifida. In combinatie met de collageenmatrix kan deze vorm van chirurgie schade aan het ruggenmerg van het ongeboren kind verminderen.
Biografie
Alex Eggink (Rotterdam, 1968) studeerde geneeskunde in Rotterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie, in samenwerking met de afdeling Urologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Science. Hij is werkzaam als gynaecoloog op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Datum:dinsdag 14 februari 2012
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. A.J. Eggink
Promotors: prof. dr. W.F.J. Feitz, prof. dr. P.P. van den Berg, prof. dr. F.K. Lotgering
Copromotors: dr. A.H.M.S.M. van Kuppevelt, dr. P.J. Geutjes
Titel promotie: Foetale therapie bij spina bifida in een schapenmodel met toepassing van weefseltechnologie

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen