Belangrijke Belgische geneeskundeprijs voor Joost Drenth

Array

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van Belgie heeft aan hoogleraar maag-darm-leverziekten prof.dr. Joost Drenth (UMC St Radboud) de prestigieuze “Prijs Dr. Karel-Lodewijk Verleysen ter bekroning van klinisch geneeskundig onderzoekswerk in de Benelux” toegekend. De prijs wordt één maal per vijf jaar uitgereikt aan iemand, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wetenschappelijke kennis op het gebied van de behandeling van menselijke ziekten.

Drenth verricht onderzoek naar de polycysteuze leverziekte. Kenmerk van deze erfelijke ziekte is een ongeremde groei van cysten (met vocht gevulde holtes) in de lever, waardoor deze tot vele malen zijn normale grootte kan uitgroeien. Drenth ontdekte het gen voor de ziekte en legde de gevolgen en uitingen ervan nauwkeurig vast.In 2009 ontdekte hij een nieuwe behandeling: hij vond dat bepaalde maagdarmhormonen het volume van de lever konden verkleinen. Dat betekende een doorbraak in de behandeling van deze patienten. Hij gaat de prijs, groot 100.000 euro, besteden aan de voortzetting van zijn onderzoek.

De prijs wordt op 17 november tijdens een bijzondere zitting van de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde in Brussel aan Drenth overhandigd.

Bron: UMC St Radboud

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen