LOC: Zak- en kleedgeld bewoners verpleeg- en verzorgingshuizen te laag
ArrayDit is een origineel bericht van LOC Zeggenschap in Zorg
Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen met een laag inkomen hebben te weinig geld om van te leven. Zij krijgen 290 euro zak- en kleedgeld per maand. Daar moeten zij onder andere aanvullende ziektekosten, wassen van kleding, kapper en uitjes van betalen. Bij de berekening van zak- en kleedgeld is de overheid uitgegaan van 20 euro tot 35 euro voor het wassen van kleding. Nu blijkt uit onderzoek van het Nibud dat de werkelijke kosten voor de was tussen de 73 euro en 110 euro liggen. LOC pleit er voor de was voortaan uit de Awbz te betalen of het zak- en kleedgeld te verhogen. Dat heeft LOC vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.
Signalen clientenraden
Clientenraden melden steeds vaker bij LOC dat bewoners met een laag inkomen de kosten van het wassen niet meer kunnen betalen. Veel bewoners moeten de was via de zorgorganisatie laten doen. Bijvoorbeeld omdat de kinderen ver weg wonen. In 2011 heeft de Tweede Kamer in een motie gevraagd een richtbedrag voor de was te ontwikkelen. LOC heeft het Nibud de opdracht hiertoe gegeven. Het ministerie van VWS heeft het onderzoek betaald.
Uitkomsten onderzoek
Het Nibud heeft berekend wat de werkelijke kosten van het wassen zijn. En op basis daarvan richtbedragen berekend. Deze richtbedragen geven clientenraden en managers van zorgorganisaties een handvat wat redelijke bedragen zijn. Als zorgorganisaties zelf een wasserij hebben is het richtbedrag 73,34 euro. Als zij het uitbesteden aan een externe wasserij liggen de kosten tussen 88,16 euro en 110,12 euro.
Conclusie
Bewoners met een laag inkomen hebben 290 euro aan zak- en kleedgeld per maand. En inmiddels blijkt dat de waskosten veel hoger liggen dan de 20 euro tot 35 euro per maand, waar bij het vaststellen van het zak- en kleedgeld vanuit was gegaan. Bewoners hebben dus onvoldoende geld om hun totale maandelijkse kosten te kunnen betalen, laat staan nog iets ‘extra’s’ te doen. Zorgorganisaties hoeven echter niet het volledige bedrag van de waskosten door te berekenen aan clienten. Dat gaat dan wel ten koste van het budget voor de zorg.
Oplossing
LOC heeft vandaag de Tweede Kamer gevraagd met een oplossing te komen. Zodat ook bewoners met een laag inkomen de dingen kunnen doen die maken dat je gewoon kunt leven. LOC ziet twee mogelijke oplossingen:
– het wassen van kleding voortaan uit de Awbz betalen
– een verhoging van het zak- en kleedgeld
LOC roept clientenraden en managers op met elkaar het gesprek aan te gaan over de waskosten.
Bron: ANP Perssupport