Het nieuwe profiel van de verpleging

Array

”In 2006 luidde het dringend advies aan de toenmalige minister: maak het  onderscheid tussen verpleegkundigen kwalificatieniveau 4 en 5 helder en  veranker het wettelijk. Zes jaar later zijn we dicht bij de uitvoering van dat  ingrijpende advies,” zegt V&VN-voorzitter Marian Kaljouw in een blog op Skipr.

Ze wijst daarbij ook op de nieuwe beroepsprofielen voor de verpleging, die op 8  maart 2012 worden gepresenteerd.

Marian Kaljouw: “De verpleegkundig specialist is inmiddels wettelijk geregeld en bepaalde groepen verpleegkundigen, zoals longverpleegkundigen  en  oncologieverpleegkundigen mogen onder bepaalde voorwaarden medicatie voorschrijven. En: op 8 maart worden de nieuwe beroepsprofielen voor de verpleging gepresenteerd, die het onderscheid tussen de verschillende kwalificatieniveaus duidelijk maken.”

Baanbrekend
De V&VN-voorzitter verwacht op 8 maart een baanbrekend advies van de Stuurgroep V&V2020, onder leiding van professor Pauline Meurs. ”Niet alleen wordt het onderscheid duidelijk, er worden ook prachtige doorlopende en afgestemde profielen gepresenteerd. Professionals in de verpleging krijgen optimaal
loopbaanperspectief, er kan carrière gemaakt worden. De profielen zijn gericht op 2020 en toekomstbestendig. De profielen worden aangeboden aan de Minister van VWS en V&VN. Een mijlpaal in de geschiedenis van de verpleging!”, zegt zij in haar blog.

Marian Kaljouw benadrukt dat huidige verpleegkundigen en verzorgenden zich geen zorgen hoeven te maken, zij hebben de basis gelegd voor de nieuwe profielen. Voor de huidige beroepsbeoefenaars verandert er niets aan hun titels.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen